21.11.2016 u 10:36 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Koji je najbolji med protiv kašlja i gripe, a koji protiv želučane kiseline?

Fitoterapeuti ističu da se ljekovita svojstva svih biljaka potiču uporabom meda, pa se zato preporučuje zaslađivanje biljnih čajeva medom koji djeluje kao biokatalizator i pojačava pozitivno djelovanje biogenih fitokomponenata, objašnjava dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.

med-pixabay

  • Protiv upala, kašlja i gripe - kod raznih upalnih procesa koristi đumbir u kombinaciji s medom i limunom. Pomiješaj čajnu žličicu đumbira u prahu s 200 g kristaliziranog cvjetnog ili suncokretova meda te jednu žlicu mješavine dodaj u 2 dl limunade i odmah popij. Ako tu istu mednu mješavinu dodaš u mlaki čaj s limunom, učinkovito će pomoći kod kašlja, prehlade i gripe.
  • Protiv želučane kiseline - kod pojačanog lučenja želučane kiseline med se uzima dva sata prije jela otopljen u mlakoj vodi, dok se pri manjku želučane kiseline uzima rastopljen u toploj vodi, pola sata prije obroka.
  • Kod kroničnog gastritisa - mogu se upotrebljavati i med od metvice ili livadni. Potrebno ga je uzimati oralno, 1 do 2 grama dnevno po kilogramu tjelesne težine, i to maksimalno 20 do 30 dana, nikako ne dulje, a ukupnu dnevnu količinu podijeli na tri uzimanja.
  • Za grlo i sinuse - med u saću pomaže kod bolesti uha, grla i sinusa. Pet do šest puta dnevno po 15 minuta žvači  med i saću, a nakon toga ispljuni vosak.
  • Cvjetni i livadni med za imunitet - za podizanje energije, regeneraciju organizma i imunitet pomiješaj cvjetni i livadni kristalizirani med sa svježe mljevenim peludom u omjeru 1:1 kg te u mješavinu dodaj 100 g sirovog (nativnog) mljevenog propolisa. Slična kombinacija koja je nešto bogatijeg mineralnog sastava dobiva se ako pomiješaš med od crnogorične i bjelogorične medljike uz dodatak meda od amorfe, repice, kestena, livade suncokreta i drače.

Izvor: zdravakrava

Vaš komentar na članak: