25.10.2014 u 9:59 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Kada biste imali novca dovoljno za samo jedan začin, neka to bude origano! Evo zašto…

Origano je jedan od najpopularnijih začina na svijetu. Iako se najčešće koristi u mediteranskoj ishrani, zbog prijatnog mirisa i ukusa odlično slaže sa raznim namirnica i nema razloga da ga ne počnete upotrebljavati u pripremi omiljenih jela, naročito salata, supa i variva.

Origano

Osim što predstavlja klasičan, neizostavan začin za pizze i jela od rajčice i što jelima daje jaču aromu, ova biljka (za koju mnogi kuhari vjeruju da je zapravo boljeg ukusa kada je osušena) je 42 puta bogatija antioksidansima od jabuka, 20 puta od ostalih začina, 12 puta od narandži i četiri puta od borovnica.

Origano je odličan za srce

Pored toga što sadrži brojne minerale kao što su bakar, niacin i beta-karoten, kao i druge hranjive tvari, origano sadrži omega 3 masne kiseline koje poboljšavaju rad i zdravlje srca. Omega 3 masne kiseline će zaštititi zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sistema, spriječit će nakupljanje plaka na stjenkama krvnih žila te će smanjiti rizik od nastanka moždanog i srčanog udara.

I za cijelo tijelo

Origano, poput bosiljka i ružmarina sadrži tzv. ružmarinsku kiselinu. Ovaj snažan antioksidans pomaže u sprječavanju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja. Budući da je karakterizira protuupalni učinak, ružmarinska kiselina predstavlja učinkovit tretman za alergijsku astmu.

Protiv gripe, prehlade i glavobolje

Ova biljka potiče probavu i funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i hronične upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali ihronične glavobolje.

Izvor: namirnice.ba

Vaš komentar na članak: