01.07.2015 u 13:53 | Zdravlje | Komentari

Jeste li znali? Dinja djeluje umirujuće na organizam

Dinja posjeduje zavidnu količinu vitamina. Od fosfora, kalcija, kalija, magnezija, bogata je i vitaminom C te beta-karotenom.

dinja-pixabay

Zahvaljujući visokom sadržaju vode (oko 88 posto), niskom sadržaju šećera i ugodnom mirisu i ukusu, idealno je ljetno osvježenje.

Kalij i voda iz dinje potiču rad bubrega, a ovi slatki plodovi, koji spadaju u skupinu tikvenjača, pomažu reguliranju pritiska, zbog vlakana koje sadrže olakšavaju probavu i ublažavaju nadutost.

Snažni antioksidansi koje dinja sadrži, vitamin C i beta-karoten, pomažu očuvanju zdrave kože i nastanku preplanulog tena u ljetnim mjesecima.

Dinju treba jesti što više dok je ima, a za to postoje najmanje tri razloga!

Dinja ne goji, osvježava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu.

Neka nova istraživanja tvrde da beta-karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i oralnih formi.
Biljna vlakna povoljno djeluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za liječenje nadutosti stomaka. Kalij, koga ima čak 300 miligrama u sto grama dinje, pomaže organizmu da se oslobodi od viška natrija i na taj način snižava krvni pritisak. Naravno, da bi se postigao efekt, dinju treba jesti redovno.

U narodnoj medicini ovaj plod predstavlja lijek za osvježenje i smirenje.

Izvor: radiosarajevo

Vaš komentar na članak: