02.10.2014 u 21:37 | Povrće, Zdravlje | Komentari

JEFTINA, A DRAGOCJENA: Namirnica koja nam je pred nosom moćan je lijek za srce!

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Jeste da treba da se stave rukavice dok se priprema, ali to i nije neki napor. Njena divna crvena boja potiče od proantocijanidina, borca protiv malignih bolesti.

cvekla

Odlična za srce

Sadrži i betain, koji je prirodni protivupalni agens. On zajedno sa još nekim pomagačima (npr. vitaminima iz grupe B) podržava dobro stanje našeg kardiovaskularnog sistema. Od vitamina, tu su: B1, B2, B12 (rjetko se sreće u biljnom svijetu), C. Minerali koji su zastupljeni: kalijum, magnezijum, fosfor, bakar, jod. Ima dosta željeza, pa je čest prirodni lijek i u liječenju anemije.

Čisti organizam

Zahvaljujući antioksidansima i betainu ima efekat detoksikacije, jer podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma. Celuloza i pektin su dobri aktivatori crevne peristaltike. Cvekla radi prevenciju oboljenja jetre, naročito masne jetre. Važna je za sportiste, jer poboljšava izdržljivost tokom treninga zbog visokog sadržaja nitrita koji su važni za oksidativne procese tokom napora. Takođe, ubrzava oporavak nakon treninga.

Još jednom – Odlična je za srce!

Ona podstiče razmjenu materija u organizmu, doprinosi regulaciji krvnog pritiska, snižava holesterol, održava u dobrom stanju krvne sudove, podstiče rad jetre. Usporava procese ateroskleroze i starenja. Dobra je kod demineralizacije kostiju i zuba. Može da se kuha, peče, da se pravi sok, ali nam najviše pruža kada je uzmemo svježu.

I još …

Ako kupujete svježu cveklu i bacate njen zeleni deo, vrijeme je da promjenite naviku. Skuhano lišće zaslužuje mjesto na trpezi zbog nevjerovatnog sadržaja od 644 mg kalijuma na samo pola šolje. Brojne studije pokazale su da povećavanjem unosa hrane bogate kalijumom i smanjena upotreba soli mogu smanjiti rizik od šloga za 21 odsto, kao i šanse od dobijanja srčanih bolesti.

Izvor: namirnice.ba

Vaš komentar na članak: