24.10.2014 u 6:50 | Biljke, Recepti, Zdravlje | Komentari

Jednostavni i ljekoviti recepti: Med s đumbirom!

Đumbir se uzgajao hiljadama godina u Kini i Indiji i srećemo ga u mnogim kuhinjama, a koristi se kako u slanim tako i slatkim jelima. Kandirani đumbir, đumbir ukiseljen u sirćetu, prah od đumbira, ginger ale, kolačići sa đumbirom su neki od proizvoda sa đumbirom.

KuhinjskePrice.com

KuhinjskePrice.com

Đumbir se udomaćio i u mnogim našim kuhinjama, srećemo ga često u receptima, ponekad je sastojak u supama, a oduvijek su mu se pridavala ljekovita svojstva.

Na mnogim stranicama na internetu vidjela sam preporuke smjese od meda sa đumbirom, pa sam se odlučila isprobati. Svima koji vole đumbir vjerovatno će se dopasti ova kombinacija.

Djumbir-i-med-2

U većini recepata kaže se pola kilograma meda i jedan veći đumbir, a ja sam napravila od 250 gr meda od bagrema i jednog srednjeg đumbira. Izriban đumbir pomiješan s medom je nešto sto je dobro imati u frižideru.

Ako ujutro pripremamo smoothie mozemo dodati jednu kašičicu ove smjese, odlično je i u čaju, a i jednostavno se možemo zasladiti jednom kašičicom. Za vađenje meda najbolje je koristiti drvenu ili keramicku kasiku.

Izvor: kuhinjskeprice

Vaš komentar na članak: