30.11.2017 u 20:25 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Izliječite petni trn: Prirodni lijekovi za hod kao po oblacima! (RECEPTI)

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili dugog sjedenja.

petni-trn

Petni trn (Calcar calcanei ) je izbočenje na petnoj kosti, najčešće prema dole. Smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti usljed hroničnog mehaničkog preopterečenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se češće kod starijih osoba, a karakteriše ga jak bol u sredini pete, koji ne dopušta opterećenje ovog dijela stopala.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili dugog sjedenja. Javljuju se u predjelu pete ili na njenoj unutrašnjoj površini. Bol u peti može biti toliko nepodnošljiv da se ljudi žale na osjećaj prisutstva eksera u peti.

1. Pojačajte cirkulaciju

Najjednostavnije liječenje bola je pojačavati cirkulaciju i povećati unos kalcijuma.

2. Oblog sa medom i soli

Pomiješajte med i so u istoj proporciji (1:1) i u što debljem sloju namažite bolno mjesto. Prekrijte gazom, zalijepite flasterom i umotajte najlonskom kesom. Obujte čarape i prespavajte u njima. Ponavljajte proces svako veče dok bol skroz ne nestane.

3. Tinktura sa aspirinom

10 tableta aspirina (od 200mg) isitniti u prah i zaliti sa 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.

Svako veče promućkajte tinkturu i umočite u nju gazu. Oblog stavite na petu, umotajte najlonskom kesom i obujte čarapu. Ostaviti preko noći. Ujutru operite mlakom vodom, obrišite i namažite nekom masnom kremom.

Izvor: kucnilekar

Vaš komentar na članak: