30.09.2014 u 21:24 | Zdravlje | Komentari

Imate nizak krvni pritisak – ovi savjeti su od pomoći

Nizak krvni tlak ne predstavlja prijetnju po zdravlje, ali zbog smanjenog protoka krvi organi nisu dovoljno opskrbljeni kisikom i nutrijentima. Posljedice su manjak energije, vrtoglavica, bezvoljnost. Da biste spriječili ili ublažili ove neugodne simtome, stručnjaci preporučuju nekoliko praktičnih savjeta koje svakodnevno možete primjenjivati​​:

nizak-krvni-pritisak

Stavite jastuk pod glavu.

Kada legnete u krevet, podmetnite nekoliko jastuka pod glavu i potiljak kako prelazak iz ležećeg u stojeći položaj ne bi bio previše nagao. Na taj način ćete izbjeći vrtoglavicu.

Tuširanje završite hladnom vodom.

Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom utječe na jačanje krvnih žila. Zbog brzih promjena temperature one se tada brzo šire i skupljaju, pa se bolje prilagođavaju vanjskim utjecajima, recimo sparnom vremenu. Tuširanje uvijek završite hladnom vodom. Učinak će biti još bolji ako suhom četkom masirate kožu u smjeru srca.

Jedite manje i češće.

Krvni tlak je najniži tijekom prvog sata nakon jela. On pada zato što je organima za probavu potrebna krv da bi obavili svoju funkciju. Ovaj učinak je slabiji ako unosite manje porcije hrane.

Izbjegavajte alkohol.

Alkohol ima više negativnih djelovanja: potiče izbacivanje tekućine iz organizma, ometa rad centra za ravnotežu u mozgu i usporava rad srca. Osim toga, negativno utječe na male živčane završetke koji su odgovorni za sužavanje krvnih žila, zbog čega se simptomi poremećaja cirkulacije pogoršavaju.

Solite hranu.

Kuhinjska sol veže tekućinu u organizmu, čime se krvni tlak blago povećava. Jači doručak i slana jela, pridonijet da se osjećate bolje.

Izvor: novosti

Vaš komentar na članak: