Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

Budite u toku sa najboljim prirodnim lijekovima i pripravcima.

14.11.2014 u 22:28 | Recepti, Voće i povrće, Zdravlje | Komentara:

Fini ‘željezni’ napitak pred kojim bi i Popaj pokleknuo

Razina željeza u krvi smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka te srčanog i moždanog udara, željezo je važno zbog stvaranja homoglobina koji prenosi kisik svim stanicama u organizmu, uključujući i stanice mozga. Preporučamo vam stoga ‘željezni’ napitak od 5 vrsta povrća pred kojim bi i Popaj pokleknuo.

60779237-napitak-zeljezo-mrkva-brokula-popaj-620x408

Sastojci za ‘željezni’ napitak

- 1 cikla
- 1 jabuka
- 2 mrkve
- pola šalice brokule
- 2 lista kelja

Cikla sadrži fitokemikalije koje potiču detoksifikaciju enzimskoga sustava na način da ubrzavaju otpuštanje štetnih tvari iz organizma, vitamin C kojim cikla obiluje jak je antioksidans.

Izvanredna kvaliteta elementarnog željeza iz cikle pomaže kod anemije, obnavlja i čisti krv. Tome dopridonose i male količine kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B 12 koji je neophodan za stvaranje eritrocita.

Jabuka će ovom napitku dati potrebnu dozu vode, te slatkoću jer ovo rajsko voće sadrži monosaharid fruktozu, šećer koji izaziva zadovoljenje želje za slatkim prilikom čega ne dolazi do promjene u koncentraciji glukoze u krvi.

Loading...

Mrkva u ovom napitku zadovoljava sve dnevne potrebe vašeg organizma za vitaminom A, osim toga ovo popularno povrće sadrži posebnu vrstu vlakana, kalcij pektata koji smanjuje razinu kolesterola u krvi. Mrkva povećava broj crvenih krvnih stanica, suzbija anemičnost i blagotvorno djeluje na rad jetre.

Kelj sadrži velike količine vitamina K koji sudjeluje u sintezi faktora za koagulaciju krvi, obiluje vitaminom C koji čak i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama, a koji pospješuje antioksidativno djelovanje vitamina E te poboljšava apsorpciju željeza.

Brokula spada u najzdravije namirnice svijeta i to zahvaljujući impozantnoj listi zdravih sastojaka. Lutein, dijetalna vlakna, B vitamini i folna kiselina bitni su za održavanje normalne razine kolesterola u krvi, sprječavaju bolesti srca i moždani udar te poboljšavaju zdravlje arterija.Pola šalice svježe brokule dnevno preporuča se za zdravlje organizma.

Priprema ‘željeznog’ napitka

Svježe namirnice dobro operite u hladnoj vodi. Ciklu i mrkvu ogulite te narežite na ploške, isto učinite s jabukom. Listove kelja i brokulu nakidajte na komade.

Svo povrće izmiksajte u blenderu dok ne dobijete glatki, gusti napitak. Po želji dodajte malo limuna i vaš napitak za dnevnu opskrbu tijela željezom je gotov.

Izvor: zadovoljna
Loading...
loading...

Vaš komentar na članak: