22.09.2016 u 12:41 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Dečak (5) preživjeo teško trovanje ovom biljkom: Bukvalno je svi imamo u kući!

Dijete je upalo u anafilaktički šok, a ljekari su jedva uspjeli da otkriju šta se desilo i spasili ga na vrijeme.

nultna-krvna-grupa

Svi volimo da imamo biljke u našim domovima. One čiste vazduh, donose pozitivnu energiju u naš dom i jako lijepo izgledaju. Ali, trebalo bi da budemo vrlo oprezni, jer postoje opasne biljke, koje sadrže otrovna jedinjenja.

Petogodišnji dječak Esteban igrao se kod kuće i odjednom je počeo da se žali na jake bolove u stomaku. Njegovi roditelji mislili su da je to samo uobičajen bol u želucu, jer je Esteban pojeo previše slatkiša.

Ali, nakon nekog vremena, on je doživio još jači bol, pa su ga uplašeni roditelji hitno odveli u bolnicu. Ljekari su otkrili da je njihov sin pretrpio teško trovanje!

Nakon dugog razmišljanja i pokušaja ljekara da otkriju šta se dogodilo, stigle su i analize – u krvi dječaka nađeno je jedinjenje karakteristično za sobnu biljku koju većina ljudi ima u kući – difenbahiju.

Mali Esteban pretrpio je i anafilaktički šok, po život opasnu alergijsku reakciju, koja zahtjeva hitnu reakciju. Srećom, ljekari su uspjeli da ga spasu na vrijeme.

difenbahija

Neki stručnjaci misle da je ova biljka toksična zbog svog proteolitičkih enzima koji smanjuju proizvodnju histamina. Ako žvaćete list , ti kristali mogu da uzrokuju privremeno peckanje i eritem. Žvakanje i gutanje po pravilu rezultiraju samo blagim simptomima, pa ljekari pretpostavljaju da je dječak progutao list biljke.

Izvor: stil

Vaš komentar na članak: