13.01.2016 u 8:18 | Zdravlje | Komentari

DAH I ZNOJ OTKRIVAJU I OPAKE BOLESTI: Saznajte koji mirisi tijela su najopasniji…

Ljekari kažu da miris može pomoći kod dijagnosticiranja bolesti. Različiti mirisi upućuju na različite bolesti, a ljekari se nadaju da će dijagnosticiranje bolesti pomoću mirisa uznapredovati, pa će se tako ne samo spasiti mnogi životi, nego i zdravi ljudi manje izlagati štetnom zračenju.

znoj

Kako kažu, dah osoba s dijabetesom podsjeća na aceton, a ako miris podsjeća na sirovu ribu, to upućuje na oboljenje jetre. Čak i ako je miris previše suptilan da biste ga osjetili, uskoro bi miris daha mogao otkrivati “električni nos”.

Istraživači, koji su rezultate objavili u časopisu Sensors, objašnjavaju da infekcija mjehura uzrokuje da urin miriše na amonijak.

Zbog shizofrenije čovjekov znoj će mirisati na ocat, a tifus će učiniti da koža miriše poput pečenog hljeba. Zbog žute groznice koža će imati miris mesnice, a infekcija limfnih čvorova će stvoriti miris ustajalog piva.

Loading...

Posljednjih sedmica istraživači su otkrili da mašine mogu “nanjušiti” rak dojke i da su jednako efikasne kao i mamograf.

Jedna pacijentica čak tvrdi da je sama otkrila miris raka. Joanie je na jednom forumu napisala da kad je njen muž imao rak prostate, a ona rak pluća, mogla je osjetiti miris trulenja. Kaže da je miris nestao kad je rak izliječen.

Po riječima doktora Georga Pretija, Joanie nije sama, mnogi pacijenti su osjetili miris raka kod oboljelih od te bolesti.

Doktor Preti se nada da bi ovo otkriće moglo dovesti do novih načina ranijeg dijagnosticiranja raka. Posebno je zainteresiran za rak jajnika koji se obično otkriva tek u poodmakloj fazi.

On kaže da tijelo proizvodi hemikalije kao rezultat normalnog metabolizma, ali kancerozne ćelije utječu na metabolizam tako da tijelo proizvodi drugačije hemikalije, pa odatle i drugi mirisi.

Ovi mirisi su obično preslabi da bi ih čovjek mogao osjetiti, zato su obučavani psi da dijagnosticiraju dijabetes i karcinom.

Sada dr. Pret u saradnji s jednim Centrom pokušava obučiti pse da otkriju rak jajnika. On kaže da trenirani psi mogu otkriti bolest u 90 posto slučajeva, a nada se da će mu oni pomoći da otkrije jedinstveni “potpis” raka. Tada bi mogao isprogramirati “električni nos” za otkrivanje ove bolesti.

Naučnici tvrde da si nisu jedini koji mogu otkriti, to mogu i mušice.

Jedan drugi uređaj je bliže izlasku na tržište. BretahLinl može otkriti rak dojke u pacijenticinom dahu. Uređaj daje rezultate za 10 minuta, a smanjuje nepotrebno izlaganje rendgenskim zrakama.

Izvor: cik.ba

Vaš komentar na članak: