13.10.2014 u 22:23 | Povrće, Zdravlje | Komentari

Da znate kako je zdrav, odmah biste ga pojeli!

0745007.48

Obloge od sirovog luka

- Kod glavobolje, otoka, zubobolje, bolova u ušima, prehlade, upale očiju, oblozi od sjeckanog luka stavljaju se na bolna mjesta.
- Kod visoke temperature stavljaju se na tabane.
- Kod srčanih smetnji na listove noge.
- Kod krvarenja iz nosa – narezani luk stavlja se na vratne misice.
- Kane od ujeda divljih životinja oblože se narezanim lukom.
- Na ozebline, valja stavljati oblogu od luka narezanog na ploške jer smanjuje svrbež i oživljava ozeblo tkivo.
- Kod čira na koži ili potkožnog čira i zanoktice, izribani luk s malo maslinova ulja stavlja se na bolno mjesto i zavije, i drži 1-2 sata.
- Za liječenje kurjih očiju, glavicu luka, prerezati na pola, staviti u 1 dl vinskog ili jabukovog sirceta četiri sata, izvaditi luk i oblogu priviti naveče prije spavanja na kurje oko i ostaviti preko noći. Postupak ponavljati više dana za redom, i onda izvaditi omekšani dio.

Za jače nokte

Lomljive nokte na rukama i nogama češće trljajte svježim sokom crvenog luka pa će vam ojačati. Terapija je laka, a rezultati su vrlo dobri. Dakako, to ne činite prije odlaska na posao ili u društvo jer ima neugodan miris.

Pospješivanje mokrenja

Uzeti jednake dijelove luka (recimo 2 glavice), peršuna i celera i ovu mješavinu kuhati lagano u 1 litri vode i 8 supenih kašika meda. Pije se toplo 4 puta dnevno po šoljica.

Sirup od crnog luka

Pola kilograma crnog luka narenda se i kuha sa 1/2 kilograma šećera (ili meda) u litri vode, lagano tri sata. Ostaviti u tamne flaše i kao lijek koristiti po kašiku nekoliko puta dnevno s mlakom vodom ili mlijekom. Ovaj lijek je dobar i kod plućnih bolesti i bolesti organa za varenje.

Izvor: magazin

Vaš komentar na članak: