25.04.2016 u 20:45 | Zdravlje | Komentari

Da li vam je OVO dvoljno dobar razlog da ovu biljku više nikad ne gazite već koristite i cijenite?!

U pitanju je bokvica a postoje dvije vrste.

bokvica-wikipedia

Muška uskolisna

Ljekoviti dio je korijen, listovi prije cvjetanja, a sjeme poslije sazrijevanja. Iako se smatra da su obje bokvice izuzetno djelotvorne, pojedini stručnjaci daju prednost muškoj. Sastojci u njoj pomažu kod oboljenja disajnih organa. Izuzetan su prirodni lijek za plućnu astmu, upalu alveola, kod kašlja, čak i tuberkuloze. Posebno je pogodna za djecu, jer joj je sok ukusan, naročito kada se zasladi medom.

Svježe zgnječeno lišće koristi se kao oblog na mijestu uboda insekata ili ujeda zmije, odnosno rana koje teško zarastaju. Sok od svježeg lišća nanosi se na ranu, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje, spriječava upalu i smiruje bol. Takođe, oblog od listova hladi i odmara noge nakon većih napora.

Loading...

Ženska širokolisna

U narodu je poznata i kao paskavica, pitoma i velika bokvica, široki trpunac. Za liječenje se najviše koriste listovi, beru se sve dok biljka cvjeta i suše u tankim slojevima na hladnom i provjetrenom mijestu, a korijen se vadi cijele godine. Biljka je djelotvorna kod liječenja rana i čireva, jer sprečava upale. Koristi se i kao lijek protiv kašlja, a pomaže i kod bolesti bešike, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Od svježe zgnječenog lišća i soka koji se dobija pravi se oblog za iste bolesti kod kojih pomaže i muška bokvica. Svaku ranu ili posjekotinu, koja se iznenada dogodi prilikom boravka u prirodi, uspješno može da zacijeli.

Nosite u džepu preventivno komad čiste gaze i ukoliko se tako nešto dogodi, na ozlijedu stavite izgnječenu bokvicu ili sok, a onda prekrijte gazom.

Sjeme sadrži sluz, masno ulje, bjelančevine i šećer. Jela od bokvice blagotvorno djeluju kod čira na dvanaestopalačnom crijevu, gastritisa, regulišu hemoglobin, poboljšavaju apetit, ali i raspoloženje. Protiv nesanice je najbolje popiti šoljicu čaja ujutru, na prazan želudac, jednu do dvije preko dana i prije spavanja.

Izvor: zivi-zdravo

Vaš komentar na članak: