03.12.2020 u 17:01 | Recepti, Zdravlje | Komentari

DA LI STE ZNALI? Skuhao je ŽIR i dobio NAJBOLJI lijek za BOLEST današnjice!

Da li ste znali da žir može imati ljekovita svojstva?

hands-970191_1280

U nastavku teksta saznajte kako da napravite napitak koji liječi štitnu žlijezdu. Od žira možete napraviti napitak sličan kafi.

Potrebno je da napravite zalihu mljevenog žira i kuhajte po jednu kašiku, jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlijezde.

Zreli žir se najprije oguli i samelje u blenderu.

Loading...

Prije pripreme prvo propržite kašičicu mljevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skuhati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom (1dl) i kuhajte 10 minuta.

Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što ovaj napitak treba da procijedite. Možete dodati šećera i mlijeka.

Kafa od žira poboljšava krvnu sliku i liječi anemiju.

Zatim, smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena s menstrualnim problemima.

ŽIR JE PRAVA RIZNICA ZDRAVLJA

Žir je oduvijek smatran svetim drvetom i hljebnim drvetom. U prošlosti, kada nije bilo toliko izobilja hrane, ljudi su se oslanjali isključivo na plodove prirode, tako da su u ishrani koristili i žir, dok danas to nije nikako praksa.

Glavni sastojak žira je tanin, koji žiru daje gorčinu, ali se takođe može ublažiti. Tanina ima manje ako birate zeleniji žir. Da biste ublažili gorčinu, žir ogulite, skuhatje i mijenjajte vodu sve dok ne izgubi gorčinu.

Potom se on može sušiti, pržiti i mljeti i na taj način se dobija brašno od žira koje može da se koristi za spremanje hljeba, kolača, palačinaka i drugih ukusnih jela. Ako koristite ovo brašno treba da ga pomiješate sa drugim brašnom, da biste dobili još zdravije i ukusnije brašno.

Mljeveni prženi žir može da se koristi kao kafa. Sadrži mnoštvo hranljivih, korisnih i možemo reći ljekovitih sastojaka. Prava je riznica minerala, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata.

Da bi se napravila kafa ovo je postupak kako da tretirate žir: prvo žiru skinete kapicu, a onda i koru. Zatim se siječe na sitnije dijelove. Potom se suši u rerni ili sušari, na umjerenoj temperaturi. Poslije se žir proprži da dobije smeđu boju. Melje se da se dobije prah, isto kao kafa.

Kafa od žira se preporučuje u ishrani posebno kod anemije, za jačanje krvne slike. Žir je bogat mineralima, a posebno gvožđem. Kažu da je korisna protiv rahitisa i kostobolje.

Povoljno djeluje na probavu, rad crijeva i u slučaju hemoroida. Regulira rad štitnjače i menstrualne cikluse. Stabilizira pritisak i masnoću u krvi. Pomaže kod depresije.

LJEKOVITA KAFA OD ŽIRA

Mnogi nisu ni čuli za kafu od žira, a tako je ljekovita. Pročitajte malo na temu žirove kafe. Za pripremu kafe namirite sebi mljevenog žira.

Zreli žir se oguli i samelje u stroju za mljevenje mesa, dobro se osuši i spremi u kutiju na suho i tamno mjesto.

Svaki dan popržite dozu žira na laganoj vatri dok ne dobije tamnosmeđu boju. Jednu kašikicu pomiješajte u zavreloj vodi u šalici kafe (1 dcl). Kuhajte žirovu kafu 10 minuta, potom je procijedite i dodajte šećer i mlijeko (par kapi). Dnevno pijte jednu do dvije šalice kafe, kao lijek koji regulira rad štitnjače.

Inače kafa od žira poboljšava krvnu sliku, liječi anemiju, koja je posljedica gubitka ili nedovoljnog unosa željeza u organizam, otklanjanje rahitičnosti kod djece i adolescenata, smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života, kod žena sa menstrualnim problemima, za vrijeme trudnoće i dojenja, kod problema u probavnom sistemu, kod vanjskih i unutrašnjih hemoroida, u normalizaciji krvnog pritiska, u snižavanju povećanog holesterola i triglicerida.

Izvor: novi.ba

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: