26.09.2016 u 6:53 | Recepti, Zdravlje | Komentari

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu i prirodni lijekovi

Čir najčešće izaziva bakterija Helicobacter pylori kojoj pogoduju nehigijenski uslovi, a može da se prenosi i sa osobe na osobu…

cir_na_zelucu_simptomi

Kako razlikovati čir na želucu i dvanaestopalačanom crevu

Duboka rana na sluzokoži želuca, jednjaka, ili dvanaestopalačnog crijeva naziva se čir. Kada se u gornjem dijelu stomaka javi bol koji peče, a ponavlja se ujutro, između obroka, ili poslije određene hrane, kafe i alkohola, u pitanju je čir na dvanaestopalačnom crijevu. Ova vrsta čira je najčešća (65 posto slučajeva), posebno kod muškaraca između 40. i 55. godine života. Drugi po učestalosti je čir na želucu. Bol ispod prsne kosti, praćen je žgaravicom, osjećajem pritiska, mučninom, ponekad povraćanjem i gubitkom apetita. Intenzivan je, traje po nekoliko sati i često se javlja noću. Slijedi, relativno redak, čir jednjaka i uglavnom je posljedica alkoholizma.

Uzroci čira

Prije samo dvije decenije smatralo se da je čir isključivo posljedica loše ishrane (masne i začinjene hrane), pušenja, alkohola, stresa, koji izazivaju pretjerano lučenje želučane kiseline, pa ona nagriza sluzokožu želuca ili dvanaestopalačnog crijeva. Vjerovalo se, takođe, da je želudac apsolutno sterilan, da u njemu nema mikroorganizama, jer tokom 24 sata proizvede više od litra hlorovodonične kiseline i enzima, koji istovremeno pomažu varenje i onemogućavaju virusima i bakterijama da se tu nasele.

A onda su dva australijska naučnika, 1982. godine, otkrila da u sluzokoži želuca može da živi jedna vrsta bakterije i uvjerljivo dokazali da je Helicobacter pylori prisutna kod 92% obolelih od čira dvanaestopalačnog crijeva i 73% oboljelih od čira na želucu. Pogoduju joj nehigijenski uslovi, a veća raširenost infekcije unutar iste porodice, ukazuje da je i zarazna. Mnogi lijekovi za reumatska oboljenja, kao i aspirin podstiču pojavu čira, ili pogoršavaju stanje već postojećeg.

Loading...

Komplikacije

Ukoliko se ne liječi čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, izaziva brojne komplikacije. Prva je krvarenje, jer kako napreduje u dubinu, čir dospijeva do krvnog suda, nagriza ga i slijedi krvarenje. Bolesnik nekada povraća krv, stolica postaje crna, a gubitak krvi izaziva anemiju. Čir može da bude toliko dubok, da napravi rupu u zidu želuca, ili dvanaestopalačnog crijeva, pa tada iritira susjedni organ, na primjer gušteraču, izazivajući dugotrajan bol, koji se od stomaka širi ka leđima. Ukoliko se čir ozbiljnije zapusti, moguć je i – rak želuca.

Čir i ishrana

NE - Svinjetina, suvomesnati proizvodi, konzervisana hrana, jaki sirevi, margarin, svinjska mast, začinjeni sosevi, ukiseljeno povrće, luk, gazirana pića, vrući ili prehladni napici, kafa, crni čaj, alkoholna pića.

DA- Nemasna i mljevena govedina, piletina, jagnjetina, svježa riba, nemasni sirevi, kuvana jela od povrća, posebno šargarepe, spanaća, blitve, tikvica, a voće najbolje u obliku kompota.

Prirodni lijekovi protiv čira na želucu i dvanaestercu

Dunja
- Izmješajte 1 kašičicu sjemena dunje i sjemena lana, prelijte kašikom hladnog čaja kamilice, pa poslije sat vremena procijedite i pijte nezasladeno, uvijek pola sata prije jela

Kupus i pšenica

- 30 dana uzastopno pijte 1/2 litra svježe cijedenog soka od kupusa, a tokom terapije jedite pšeničnu kašu od skuvane i samljevene pšenice.

Krompir
- 50 gr oljuštenog krompira iscijedite u sokovniku i svjezi sok pijte svakodnevno, ujutro i u podne, tokom 6 nedelja

Čaj od sladića

- Biljka glatki sladić (Glycyrrhiza glabra) podstiče lučenje sluzi u želucu i posredno ublažava bol, pa se koristi za liječenje čira. Kašiku nasjeckanog korijena sladića prelijte većom šoljom kipuće vode i ostavite da lagano kuva 15 minuta. Procijedite i pijte 3x na dan.

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu najčešće izazivaju helikobakterija i protivupalni lijekovi, a liječenju pomažu namirnice bogate vlaknima i antioksidansima…

Bijeli luk

Ukoliko je krivac za čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu helikobakterija, njeno razmnožavanje može se zaustaviti bijelim lukom, koji ima snažno antibakterijsko dejstvo. Mada se najčešće koristi kao začin (može se naći i u prahu), najbolje ga je grickati u svježem stanju – poneki čen u salati ili kao grickalica između obroka staće na put helikobakteriji i ubrzati zarastanje čira na želucu. S druge strane, u salate, ali i druga jela, možete ubaciti laneno sjeme.

Ljute papričice su dobre protiv čira

Mnogi vjeruju da ljute papričice mogu pogoršati tegobe izazvane čirom na želucu, ali situacija je upravo suprotna – kapsaicin, koji sadrži ova vrela namirnica, podstiče stvaranje baznog okruženja u želucu, a istovremeno stimuliše lučenje sluzi, koja štiti od želudačne kiseline. Preporučuje se da l/8 kašičice mljevene ljute paprike razmutite u čaši vode – pijte dvaput dnevno, a nakon nedelju dana povećajte količinu paprike na 1/4 kašičice. S druge strane, prstohvat ljute papričice možete dodati i supama, čorbama, ali i specijalitetima od živinskog mesa. Međutim, ukoliko primjetite da vani ljuta hrana smeta, nemojte je jesti, što važi i za sve ostale namirnice i začine.

Obogatite jelovnik zelenim povrćem

Naučno je dokazano da hrana bogata kalcijumom i vitaminima B-kompleksa pomaže zarastanje čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Stoga za užinu katkad pojedite šaku badema. S druge strane, možete jesti i legume i alge, koje su na našem tržištu dostupne u prodavnicama zdrave hrane, a naročito se preporučuje zeleno lisnato povrće – uz glavno jelo najbolje je poslužiti salatu od spanaća i kelja, a od ovog povća možete napraviti odličan napitak, kome će prstohvat đumbira dati poseban šmek.

Riječ stručnjaka

Čir želuca i dvanaestopalačnog crijeva (peptički ulkus) jeste defekt sluznice koji prodire kroz sluznice do submukoze u mišićni sloj. Simptomi čira na želucu i dvanaestolačanom crijevu su dominantni bol (od pečenja do intenzivnih bolova u gornjem dijelu trbuha, koji se mogu širiti po cijelom trbuhu ili ka kičmi), gorušica, mučnina povraćanje… Skoro 20 odsto oboljelih od čira na želucu je bez simptoma do pojave komplikacija. U liječenju čira na želucu, koje je prvenstveno usmjereno na inhibiranje sekrecije želudačne kiseline, važna je pojava blokatora histaminskih H2 receptpra, čime je znatno smanjen broj hirurških intervencija kod ovih bolesnika. Danas se za liječenje čira na želucu prvenstveno koriste lijekovi s moćnijom supresijom želudačne sekrecije, tj. inhibitori protonske pumpe. Mogu se upotrebiti antacidi, spazmolitici i sedativi. Za eradikaciju infekcije helikobakterijom koriste se različite standardne šeme inhibitora protonske pumpe s kombinacijom antibiotika.

Hirurška terapija primjenjuje se u slučaju komplikacija čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu kao što je pucanje. U dijetetskom režimu savjetuje se uzimanje češćih a manjih obroka, kao i izbjegavanje jakih začina, veće količine kafe, alkohola, pušenja, gaziranih pića, masne hrane, jako kiselog voća i povrća te svježeg tijesta. Takođe, ne preporučuje se vježbanje, niti spavanje neposredno nakon jela.

Izvor: dijetaplus

Vaš komentar na članak: