28.01.2015 u 9:45 | Biljke, Zdravlje | Komentari

Bulgur pšenica: Jedan tanjir ove namirnice može zadovoljiti 60% vaših dnevnih potreba!

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica. Izuzetno je blagotvorna za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

bulgur

Bulgur je ne samo odličan izvor vlakana, nego je i bogat kalijem i B vitaminima. Također sadrži nešto željeza i kalija. Premda je hranjiva, ta žitarica sadrži malo masnoća i kalorija. Energetska vrijednost bulgura je 326 kcal na 100g. Od toga sadrži 76% ugljenihidrata, 12,3% proteina i 1,3% masti.

Ogromne zdravstvene prednosti

Zdravstvene prednosti bulgur pšenice uključuju sprječavanje zatvora, karcinoma, smanjenje rizika od dijabetesa i bolesti srca. Bulgur sadrži feruličnu kiselinu, sastojak koji može spriječiti nitrate i nitrite (prisutne u mnogim namirnicama) od pretvaranja u nitrozamine koji su povezani s rakom.

Namirnica za srce

Bulgur osim toga sadrži lignane, tvari koje zbog visoke količine antioksidacijskih svojstava spadaju među prave borce protiv raka. Lignani osim toga sprječavaju slobodne radikale da oštećuju kolesterol koji se zbog toga manje zadržava na stjenkama arterija. A manje kolesterola na stjenkama arterija znači manju šansu za razvoj bolesti srca.

Vlakna iz bulgura pomažu održavanju uredne probave i mogu spriječiti rak debelog crijeva i rektuma. Kalij pomaže normalizaciji visokog krvnog pritiska pa smanjuje opasnost od srčanih napada i kapi. Vitamini B općenito su potrebni za pretvaranje hrane u energiju.

Bulgur pšenica sadrži iznimno visok nivo mineralnih tvari. Bogata je željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom i magnezijem. Spomenuta je žitarica savršeni dodatak svakom obroku koji obiluje nitratima poput hot-doga ili prerađene hrane.

U kuhinji

Bulgur možete koristiti kao zamjenu za pirinač, rižu i tjesteninu. Hranljiviji je a mnogo zdraviji i ukusniji. Uživaćete u kombinaciji bulgura i vašeg omiljenog povrća, mesa i začina. Bulgur možete nabaviti u gotovo svim dućanima ili odjelima zdrave hrane, pakovan obično u celofanske vrećice s istaknutom veličinom lomljenja (obično su 4 debljine) i datumom valjanosti.

Kupovina

Na tržištu možete naići i na instant bulgur mekše pšenice, koja je tretirana termički manje od 5 minuta, a može biti fino zrnati, srednje zrnati i grubo zrnati. Jednom otvoreno pakovanje bulgura čuvajte u dobro zatvorenoj posudi do isteka roka sa originalnog pakovanja. Bulgur ima duži rok trajanja od pšenice jer je već djelomično termički obrađen.

Izvor: namirnice

Vaš komentar na članak: