13.12.2015 u 8:36 | Zdravlje | Komentari

BOL U PETI (petni trn ili petna bodlja): Tradicionalna metoda liječenja, efikasnija od bilo koje kupljene masti u apoteci

Ne tako davno moja svekrva je bila suocena sa prilicno rasprostranjenim problemom – nepodnosljivim bolom u peti ili narodski receno imala je ‘petni trn’ ili ‘petnu bodlju’, navodi portal uspesnazena.com

petni-trn-1

Sta je petni trn?

Petni trn (Petna bodlja ) – Calcar calcanei – je izbocenje na petnoj kosti najcešce prema dole, smatra se da je to reaktivno stvaranje kosti uslijed hronicnog mehanickog preopterecenja i koja se nadraživanjem prilikom hodanja upali i tada izaziva bol. Javlja se cesce kod starijih osoba i osoba koji zbog profesije kojom se bave puno stoje. Karakterise ga jak bol u sredini pete, koji ne dopusta opterecenje pete.

Bolni simptomi se javljaju kod prvih koraka nakon spavanja ili predugog sjedenja, pojavljuju se u oblasti pete ili na njenoj unutrasnjoj povrsini. Bol u peti moze biti toliko nepodnosljiv da se ljudi zale na osjecaj prisutstva eksera u peti, sto je bio slucaj kod moje svekrve.

Loading...

Tradicionalne metode lijecenja smatram efikasnijim od bilo koje kupljene masti u apoteci. Isprobale smo nekoliko metoda, koji su se na svoj nacin pokazali efikasni. Predlazem i vama, ako nekome zatreba.

Najednostavnije lijecenje bola u peti je – polako, vise puta dnevno udarati petom po podu, sto povecava cirkulaciju i metabolizam kalcijuma, sprijecava talozenja soli.

petni-trn-2

Kod jakih bolova pomazu obloge od krompira. Treba oprati krompir i narendati ga zajedno sa ljuskom. Smjesu staviti na gazu i pricvrstiti na bolno mjesto. Umotati najlonskom kesom i obuti na noge carape. Obloge mijenjati svakodnevno. Trajanje tretmana – 7-8 dana.

Oblog sa medom i soli. Pomjesajte med i so u istoj proporciji (1:1) i obilno namazite bolno mjesto. Od gore staviti komadic gaze, zalijepiti flasterom i umotati najlonskom kesom. Obuti carape i prespavati u njima.

Ovakve obloge sam stavljala svekrvi svako vece. Poslije treceg tretmana bolovi su se umanjili, a poslije petog ponovo sam ugledala osmjeh na licu moje svekrve. Tretman smo ponovile 10 dana. Poslije cega su bolovi skroz nestali.

Predlozicu vam jos jedan recept protiv bolova u peti, koji je korstila moja komsinica i po njenim je recima izuzetno efikasan.

Ljekovita tinktura sa aspirinom

10 tableta aspirina (od 200mg) isitniti u prah i zaliti sa 250 ml komovice (ili 70%-nim medicinskim alkoholom) i ostaviti da odstoji 1-2 dana.

Svako vece promuckati tinkturu i umociti u nju komadic savijene gaze.

Oblog staviti na petu, umotati najlonskom kesom i obuti carapu. Ostaviti preko noci.

Ujutru oprati vodom, obrisati i namazati nekom masnom kremom za noge.

Poslije 10 tretmana stopala i pete su se ocistile od grube koze i naslaga.

Uzgred, stopala mozete cistiti cetkom ili kamenom za pete, a poslije nanijeti kremu.

Ako postoje pukotine, zuljevi ili cukljeve i tvrde naslage na stopalima, ova procedura ce biti takodje efikasna.

Moja komsinica ima 57 godina, a njena stopala su kao kod dvadesetogodisnje djevojke.

Kaze da sa ovom tinkturom mogu se tretirati i bolna mjesta kod prosirenih vena (varikoza). Poslije utrljavanja, bol nestaje momentalno. Moze se utrljavati na bolna mjesta i kod osteohondroza, gdje se javljaju talozenja soli.

Budite zdravi!

Izvor: uspesnazena.com

Vaš komentar na članak: