10.12.2016 u 12:21 | Zdravlje | Komentari

9 stvari koje će se dogoditi kad počnete jesti točkaste banane

Banane su najbolje kada se na njima točkice tek počnu pojavljivati – tada sadrže najviše oksidansa i vrijednih nutrijenata i najlakše su probavljive. Evo zašto ih tada treba jesti…

banana-pixabay

Puno ljudi izbjegava banane posute crnim točkicama misleći da su prezrele, nisu dobre ih jednostavno ne vole. No nedavno istraživanje u Japanu pokazalo je da su one odlične za zdravlje, piše Life Hack.

Idealne su kada se točkice na njima tek počnu pojavljivati – tada su najbogatije antioksidansima i mineralima. Kao takve se najlakše probavljaju i imaju najviše dobrobiti za zdravlje.

Ovo je 9 razloga zbog kojih bi ih trebali početi jesti:

1. Pružaju dodatnu zaštitu od raka

Banane s crnim točkicama sadrže tvar TNF – faktor nekroze tumora koji uništava stanice raka. Jedenje takvih banana zato može pomoći u prevenciji raka.

2. Liječe žgaravicu

Banane su odlični prirodni antacidi koji pomažu kod loše probave. Lako su probavljive i ne pričinjavaju želucu nikakve poteškoće. Naprotiv – ako imate problema s probavljanjem hrane ili sa žgaravicom, pojedite bananu za instantno olakšanje.

Loading...

3. Reguliraju krvni tlak

Kako bi održali uredan tlak važno je i da su razine kalija u krvi dovoljne, a banane su bogat kalija. Također sadrže vrlo malo natrija koji potiče rast krvnog tlaka.

4. Manje ste depresivni

Sadrže triptofan, aminokiselinu koja je tijelu neophodna da bi proizvodilo serotonin, neurotransmiter nužan za smirenost, dobar osjećaj kao i za dobar san.

5. Ako patite od zatvora

…posegnite za bananom. Zbog visoke razine vlakana ova namirnica odlična je za poticanje probave.

6. Daju vam energiju – odmah!

Ako se osjećate umorno, na poslu ste ili trebate na trening, a nemate snage – pojedite bananu. Ona će vam dati puno energije zbog svog jedinstvenog sastava, ali na zdrav način. Kalij iz nje spriječit će grčenje mišića, a ostali minerali i nutrijenti iz banane produžuju tjelesnu izdržljivost. Zato – umjesto slatkiša ili kave, radije birajte bananu.

7. Dobre su ako imate čir na želucu

Zbog svoje mekane strukture i lake probavljivosti točkaste banane su idealne za sve koji se pate sa želučanim problemima.

8. Super prijatelj u borbi protiv anemije

Banane su bogate željezom i zato idealne ako se borite s anemijom ili trenutačnim manjkom željeza u krvi.

9. Pomažu kod menstrualnih bolova

Visoka razina kalija u točkastim bananama olakšava menstrualne bolove i grčeve. Ove banane obiluju i vitaminom B6 koji smanjuje nadutost i zadržavanje vode u tijelu tijekom “onih dana u mjesecu”.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: