26.07.2019 u 5:53 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

8 najčešćih simptoma menopauze i kako ih ublažiti

Tijekom ovog razdoblja, žene mogu imati neugodne simptome povezane s hormonalnim promjenama u tijelu.

zene-menopauza

Znanstvenici sa Sveučilišta u Queenslandu kažu da žene s 48 godina počinju doživljavati simptome menopauze. Menopauza počinje kada žena godinu dana nema menstruaciju. Tijekom tog razdoblja, one mogu imati neugodne simptome povezane s hormonalnim promjenama u tijelu.

1. Nagle promjene raspoloženje

Znanstvenici su nakon 9-godišnje studije došli do zaključka da žene tijekom menopauze mogu imati nagle promjene raspoloženja, čak i za to nemaju razloga. Tijekom vremena, promjene su sve rjeđe.

2. Valunzi

U početku, žene se znoje i imaju osjećaj da ‘gore’, crvene su u licu i po vratu, a onda nastupa osjećaj hladnoće. Zdrave žene u dobi od 45 do 55 godina sudjelovale su u ovom istraživanju. Kako bi simptomi bili manje vidljivi, trebali biste izbjegavati određene začine i alkohol. A ako ste pušač, prestanite pušiti.

Loading...

3. Problemi sa spavanjem

Najnovije istraživanje sugerira da se problemi sa spavanjem javljaju u različitim fazama menopauze, ali su također povezani s depresijom i valunzima.

4. Depresija

Doktorica sa Sveučilišta u Virginiji, procjenjuje da postoji povezanost između menopauze i rizika od razvoja depresije. Klimakterij je normalni dio života, a većina žena to doživljava na sličan način. Međutim, neke žene postaju osjetljivije u smislu tjelesnog i psihičkog zdravlja i zato postoji visoki rizik od depresije. U tom slučaju trebale biste porazgovarati s liječnikom.

5. Problemi s pamćenjem

U istraživanju je sudjelovalo 68 žena u dobi od 44 do 62 godina, koje su imale najmanje 35 napadaja vrućine tjedno. One su ispunjavale upitnik o simptomima menopauze, raspoloženju i pamćenju. Problemi s pamćenjem zabilježeni su kod žena koje su imale više valova vrućine.

6. Glavobolja

Kako se žena počne bližiti menopauzi, tako se i migrene mogu početi pogoršavati. Općenito, žene češće pate od glavobolje nego muškarci, a njihova učestalost tijekom menopauze može se povećati za 76 posto.

7. Stres

Nedavna studija sugerira da fluktuacija estradiola (oblik estrogena) koja je česta tijekom menopauze, može povećati emocionalnu osjetljivost na psihosocijalni stres.

Točnije, rezultati govore da fluktuacija estradiola može povećati osjetljivost žena na društveno odbijanje. Kada se ova osjetljivost kombinira sa psihosocijalnim stresorima, žene su posebno osjetljive na razvoj klinički značajnih depresivnih simptoma. Fizička aktivnost, joga i meditacija mogu pomoći kod ovih simptoma.

8. Smanjen libido

Čak 75 posto žena kaže da je u menopauzi osjetilo manju želju za seksom te da je zbog toga patio njihov odnos s partnerom. Stručnjaci preporučuju puno nježnosti, pažnje, maženja i predigre kako bi se želja ponovno probudila.

Prehrana tijekom menopauze

U menopauzi je izuzetno važna pravilna i uravnotežena prehrana. Da bi se osigurao dovoljan unos bjelančevina preporučuje se jesti sve vrste mesa, mlijeko i mliječne prerađevine te jaja, po mogućnosti sve iz slobodnog uzgoja. Korisni su i voće, povrće i žitarice. Na jelovniku bi što češće trebali biti losos, skuša i tuna. Odlične su i domaće srdele koje je najbolje jesti s kostima jer tada imaju više kalcija koji je važan u borbi protiv osteoporoze.

Treba izbjegavati rafinirane ugljikohidrate, poput bijelog kruha i pekarskih proizvoda, slatkiše i grickalice.

Prednost u prehrani tijekom menopauze treba dati kvalitetnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama, avokadu i cjelovitim žitaricama.

Izvor: zivim.gloria.hr

Vaš komentar na članak: