25.10.2014 u 21:57 | Zdravlje | Komentari

5 namirnica koje su za vašu liniju i tijelo gore od bijelog hljeba

Jasno vam je da je u bijelom hljebu ostalo jako malo korisnih sastojaka za vašu liniju, pa već automatski naručujete i sendviče u onom integralnom. Pogledajte koje su to namirnice za dobru i/ili savršenu liniju lošije čak i od ‘ocrnjenog’ bijelog hljeba.

vocni-jogurt

Voćni jogurti

Ovo može biti iznenađenje, ali evo objašnjenja. Naravno, i voće je zdravo a i jogurt je zdrav. U čemu je onda problem? Većina njih sadrže veliku količinu šećera ili vještačkih zaslađivača kao i boja, aditiva, koji skrivaju činjenicu da tu ima vrlo malo ili uopšte nema voća koje je prikazano na ambalaži. Zašto radije ne biste kupili blender i sami pravili voćni jogurt sa pravim voćem bez šećera? Ili, dobro obratite pažnju na sastav kada ih kupujete.

Voćni sokovi

Potom napadamo voćne sokove. Mnoge mame će djeci za put kupiti mala pakovanja voćnih sokova i voćnih bombona. I jedni i drugi puni su dodanog rafiniranog šećera. Pročitajte malo koliki je udio voća u soku koji kupujete. Zašto radije ne biste jeli voće (naučite djecu da imaju istu naviku – djeca vole kad im voće iseckate na manje komade), ili zašto ne biste sami cijedili sok?

Kafa, ali ovakva

Radi se o modernim napicima od kafe koji više liče na dezert i kolač. Ne samo što ovakvi napici mogu da imaju i po 400 kalorija, oni sadrže rafinirani šećer i mnogo mliječnih masnoća koje suzbijaju bilo kakve koristi koje nudi kofein. Zašto radije ne biste pili običnu bosansku kafu koja ima odličan okus, a istraživanja su pokazala da se upravo ona povezuje i s dobrim zdravljem. Nevjerovatno je koliko su ‘strogo komercijalne’ kafe zaslađene, zar ne?

Krekeri i slično

U njima gotovo da nema ničega korisnog za organizam. Puni su aditiva, vještačkih boja, visokofruktoznog kukuruznog šećera, procesuiranog brašna. I pretjerano su slani. Zašto radije ne biste jeli bilo šta drugo?

Kokice, ali ovakve

Kokice su zapravo vrlo zdrava hrana. Ali samo ako ih pripremate na dobrim mastima poput maslinovog ulja u loncu na laganoj vatri. U kinima ih uglavnom (uslovno rečeno) pokvare tako što ih premažu ko zna kakvim mastima, presole ih, a ubacuju se i slatki prelivi.

Izvor: namirnice

Vaš komentar na članak: