11.04.2020 u 18:04 | Zanimljivosti, Zdravlje | Komentari

10 stvari koje vam vaš jezik govori o vašem zdravlju

Naši jezici mogu pružiti bitne podatke o našem zdravlju. Znanje o stanju jezika dolazi iz kineske medicine koja je proučavala zdravlje jezika hiljadama godina i to kroz tri faktora – boju, oblik i teksturu.

pokazuje-jezik

Premaz

Tekstura jezika predstavlja digestivnu funkciju, a idealan jezik ima tanki bijeli premaz na površini što ukazuje da je probavni sistem zdrav i dobro probavlja hranu.

Ako postoji deblji premaz na jeziku, to je znak neravnoteže tijela koja utječe na fiziologiju. Ona može biti rezultat povrede ili bolesti. Deblji bijeli premaz može biti znak viralne infekcije, ili nemogunost nekog dijela sistema da obavi svoju funkciju.

Loading...

Žuti premaz upućuje na povećanu toplinu tijela, što je znak upale ili bakterijske infekcije.

Oguljeni jezik jer onaj u kojem se dio jezika može oguliti i lako skinuti. To znači da je osoba iscrpila svoje tijelo do kraja. Ujedno, ovo stanje se vezuje za alergije i autoimune bolesti. To je znak da morate usporiti.

Boje

U kineskoj medicini, jezik je produžetak srca i njegova boja predstavlja zdravlje krvi. A kako krv hrani tijelo, jezik bi zdravoj osobi trebao biti blijedo ružičast i ukazivati na dobru cirkulaciju.

Jezik koji je blijed označava problem u probavnom sistemu, osjećaj hladnoće, zamor, nadimanje… Suh jezik upućuje na malokrvnost, koja je ešća kod žena nego muškaraca, i donosi sa sobom nesanicu, probleme u pamćenju, vrtoglavicu, anemiju, anksioznost, ispucale usne…

Svijetlocrveni jezik skoro uvijek uzrokuje patološko stanje koje upućuje na infekciju. Na početku če samo vrh biti crven, a na kraju će boja preći na cijeli jezik, što ukazuje na upalu krvi. Kod djece, to je reakcija na upralu, a kod odraslih srčana vatra – rezultat nesanice i anksioznosti.

Jezik sa crvenim stranama je vjerovatno znak prevelike konzumacije začina ili masne hrane i alkohola, a javlja se i kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva.

Ljubičasti jezik znak je dugogodišnje upale, a česšći je kod osoba sa nedostatkom nutrijenata, poput vitamina B2, i kod žena sa teškim menstrualnim ciklusom.

Plavi jezik je znak hitne medicinske potrebe, znak cijanoze – nedovoljnog kisika tkivu, što je česta pojava kod poremećaja krvi, disfunkcije srca i slično.

Žuti jezik nije čest i on je predstanje dlakavog jezika, a može biti znak žutice.

Crni jezik se rijetko javlja kao znak bolesti, već kao mana pri rođenju i najčešće je stalan. Ipak, crna boja se može javiti i kada se previše hrane nagomila na jeziku te stoga naraste i broj bakterija. Tada jezik postane žut, pa smeđ te na kraju i crn.

Najbolje vreme za čišćenje je vreme jutarnje higijene, na miran i prazan želudac. Postupak je jednostavan. Isplazite jezik, uzmite svoju strugalicu za njene krajeve i blago pređite po njegovoj površini.

Izvor: radiosarajevo/thescienceofeating

Vaš komentar na članak: