06.10.2014 u 0:10 | Zdravlje | Komentari

 Kako biti zdraviji za samo deset minuta

Vodite nezdravi život, a izgovor je nedostatak vremena. Odzvonilo je takvom opravdavanju. U deset minuta možete učiniti čuda za svoj organizam, metabolizam i zdravlje. Naime, za jačanje imuniteta, buđenje organizma, osjećaj mira trebate samo deset minuta vremena. Zaboravite na izgovore, poslušajte savjete i učinite nešto za sebe.

images

Samo minuta smijeha

Samo 60 sekundi smijeha dovoljno je da potakne mozak na otpuštanje endorfina. Endorfin ima analgetičko i anksiolitičko te opušta mišiće. Ako se pak redovito smijete, imat ćete stabilniju razinu šećera u krvi i protočnost krvi će vam biti bolja.

Minuta za zahvalu

Recite hvala. Ne treba puno da kažete ovu riječ, a ona je toliko moćna da može učiniti čuda. Ne samo da će osobi kojoj ste rekli hvala popraviti raspoloženje, nego će imati pozitivan učinak i na vaše zdravlje. Razumijevanje i uvažavanje štiti srce, pokazala je to jedna studija iz 1995. godine. Osim toga, jača imunitet i pozitivno utječe na spavanje.

Tri minute za jaje

Jaja se lako i brzo prave, a bogata su tvarima koje su bitne za funkciju mozga te štite od srčanih problema. Osim toga pogodna su i za one koji žele smršavjeti jer nakon doručka koji uključuje jaja dulje osjećate sitost i klonite se drugih nezdravih grickalica.

Loading...

Četiri minute za duboko disanje

Ne morate biti instruktor joge ili učitelj meditacije kako bi uživali u pozitivnim i smirujućim učincima dubokog disanja. Kad god možete odvojite nekoliko minuta za ovu malu vježbu. Udahnite kroz nos, brojite do tri napravite malu pauzu i zatim izdahnite i brojite do tri ili više. Mislite na sebe dok dišete. Udišite i šaljite si poruku da ste mirni i da se osjećate spokojno. Istu mantru ponavljajte dok izdišete.

Pet minuta vježbe

Kako biste potaknuli metabolizam ne trebate ići u polusatnu šetnju ili u teretanu. Samo pet minuta vježbe dnevno imat će pozitivan učinak i potaknuti metabolizam. Poslušajte savjet Bena Greenfielda, trenera fitnesa i triatlona. On savjetuje da trebate poskočiti 25 puta, napraviti 20 trbušnjaka, deset laganih sklekova i 15 polaganih čučnjeva.

Šest minuta za hodanje stepenicama

Umjesto lifta koristite stube, jer će i ta brza i lagana fizička aktivnost umanjiti negativne učinke dugoročnog sjedenja. Osim što ćete se osjećati bolje, Prevention.com prenosi kako ćete, zahvaljujući toj minimalnoj aktivnosti, u godinu dana izgubiti do jednog kilograma.

Dvije minute za čitanje deklaracija

Iako mislimo da dovoljno pozorno čitamo deklaracije i detektiramo sve štetno, istina je da često pogledamo samo kalorije, a zaboravljamo na šećer i druge masnoće.

Sedam minuta za dogovoriti pregled

U ovih sedam minuta smo uračunali i čekanje na javljanje centrale, spajanje s ordinacijom ili slanje uputnice emailom. Za narudžbu će vam možda trebati oko sedam minuta ili manje, no kad ga jednom dogovorite, trebat će vam više vremena za obaviti ga. No zanemarite sve izgovore i obavite zdravstveni pregled koji vam može spasiti život. Bilo da se radi o pregledu dojki, ultrazvuku, ginekološkom pregledu ili nečem drugom. Izgovor kako smo bili previše zauzeti za otići kod doktora vrlo je čest, ali vrlo neodgovoran prema sebi.

Deset minuta za zapakirati doručak

Ovaj mali ritual koji bi bilo dobro usvojiti, ne samo da će vam uštedjeti novac, već će organizam poštedjeti unosa visokoenergetske hrane, za kojom biste sigurno posegnuli kad vas na poslu uhvati glad.

Deset minuta za kratku siestu

Osjećate se umorno i iscrpljeno. Nema ničega lošeg u tome da malo prilegnete i odspavate, posebno kad u obzir uzmete koristi koje ćete imati od kratke fjake. Znanstvenici kažu da desetominutni odmor ne samo da pomaže organizmu da se trenutno oporavi, također poboljšava, produktivnost, kreativnost i pamćenje.

Izvor: dobrevijesti

Vaš komentar na članak: