23.10.2017 u 20:52 | Zanimljivosti | Komentari

Šta nošenje kućnih papuča radi vašem zdravlju: Ostaćete šokirani!

Simptomi artritisa, među kojima su i bolovi i otoci zglobova na rukama i nogama, mogli bi da budu pogoršani i ubrzani zbog nošenja kućnih papuča, smatra tim ljekara koji radi istraživanja za Gentle Grip, koji proizvodi razne proizvode za stopala.

papuce

Oni upozoravaju da nošenje papuča s vremenom može da pogorša način na koji hodamo, jer umjesto da hodamo zapravo “klizimo”, ne dižemo noge previše s poda i samo ih “vučemo” sa papučama kroz kuću.

To, smatraju stručnjaci, može biti jedan od faktora zbog kojeg i zdrave osobe mogu da osete bol u zglobu koji je zapravo opterećen time što “nosi” papuče za sobom, pa vam je stopalo u neprirodnom položaju.

Bol u stopalima zbog neudobne obuće je česta pojava i kod mlađih ljudi jer redovno biraju obuću koja ne pruža stopalima podršku koliko bi trebalo. Kod žena je i češća ako nose visoke potpetice, a sve se pogrošava kad se stopala “ohlade”, pa ste možda i sami nekad osjetili bol i upaljena stopala upravo ujutro kad ste tek ustali.

Savjet ljekara prije zime jeste da umjesto papuča nosite tople debele čarape, jer ćete tako stopala održati dovoljno toplim i bez papuča.

Ako ipak ne možete da ih se odreknete, nabavite par koji nisu samo “natikače”, već pružaju potporu cijelom stopalu. Tako ćete stopalo držati u prirodnijem položaju i nećete preterano opteretiti zglobove.

Izvor: jutarnji

Vaš komentar na članak: