06.02.2019 u 12:10 | Zanimljivosti | Komentari

REVOLUCIONARNI ZAKON: Želite kupiti cigarete? Nema problema, ali morate dokazati da imate 100 godina

Za razliku od kontroverznog prava na nošenje oružja, pravo na pušenje u SAD-u ne postoji, a Havaji bi uskoro mogli postati prva savezna država u kojoj neće biti moguće kupiti cigarete

cigareta-pusenje03

“Ovaj zakon smatra da je cigareta najsmrtonosniji predmet u ljudskoj povijesti” – ovim riječima počinje tekst novog prijedloga zakona na Havajima koji prema kojem bi se do 2024. godine u potpunosti zabranila prodaja cigareta. Radi se o saveznoj državi s jednim od najrestriktivnijih zakona o duhanskim proizvodima. Tamo je 2016. podignuta dobna granica za kupnju cigareta na 21 godinu, a prema novom prijedlogu zakona, do sljedeće godine ta bi granica bila podignuta na 30 godina, i potom svake godine za još 10 godina. Tako bi 2024. godine dobna granica za kupnju cigareta bila – 100.

Takav zakon efikasno bi očistio police trgovina od cigareta, no turisti bi i dalje mogli sa sobom donijeti duhanske proizvode.

Jedan od pokrovitelja ovog zakona je i zastupnik Richard Creagan, po struci liječnik na hitnoj. “Sada imamo skupinu ljudi koja ima tešku ovisnost i koju je jedna zla industrija pretvorila u svoje robove napravivši cigaretu koja stvara ovisnost, znajući da se radi o smrtonosnoj ovisnosti”, rekao je Creagan za CNN.

Loading...

Dobna granica neće se odnositi na e-cigarete, cigare ili duhan za žvakanje.

Ako ne zapalite do 25. vjerojatno nikad ni nećete

Prema američkom federalnom zakonu, najniža dobna granica za kupnju cigareta je 18, čega se drže gotovo sve savezne države.

U novom prijedlogu zakona stoji kako i sama država Havaji pati od svojevrsne ovisnosti o cigaretama u smislu u kojem se velike količine novca od poreza na cigarete slijevaju u državnu blagajnu.

Upravo to je jedan od razloga zašto je ovaj prijedlog zakona naišao na brojne kritike – kako naći novac koji će nadoknaditi gubitak od poreza na cigarete?

Prema službenim istraživanjima. podizanje dobne granice na 21 uvelike bi moglo utjecati na to kad netko povuče svoj prvi dim, a pokazalo se i kako, ako netko ne počne pušiti do 25. godine, vrlo vejrojatno nikada ni neće.

Unatoč brojnim kritikama, Creagan smatra da će prijedlog zakona zaživjeti.

Izvor: net

Vaš komentar na članak: