30.11.2020 u 17:41 | Zanimljivosti | Komentari

OVU DILEMU OBAVEZNO MORAMO RIJEŠITI: Da li je opasno koristiti lijek nakon isteka roka trajanja

Pred nama je sezona prehlada i gripa, koja se, nažalost, ne može izbjeći ni tokom pandemije. Zato je veoma važno provjeriti valjanost proizvoda koje imamo u kućnoj apoteci

close-up-1853400_1280

Zamislite da ste jutros ustali sa začepljenim nosom i bolom u grlu, uvjerili se da nije u pitanju kovid 19, i momentalno posegnuli za nekom tabletom.

Ali kad ste pogledali rok trajanja, shvatili ste da je istekao. U tom trenutku prvo što vam pada na pamet je pitanje da li će vam biti gore ako tu tabletu popijete i da li uopšte smijete da je uzmete.

Sačuvajte uputstvo

Loading...

Lijekovi i dodaci ishrani, kao i razne kreme, masti i gelovi za različite namene, kao i svi proizvodi, imaju vremenski rok u kom proizvođač garantuje njihovu sigurnost i maksimalno dejstvo.

Međutim, da bi neki lijek bio efikasan i da ne bi ugrozio zdravlje onog ko ga uzima, vrlo su važni i uslovi u kojima se on čuva. U svakom uputstvu koje dobijate uz njega (koje nikako ne biste smjeli da bacite kad otvorite pakovanje) jasno su napisane stavke o tome kako ga pravilno konzumirati.

Pazite gdje čuvate medikamente

Lijekovi se čuvaju na tamnom i hladnijem mjestu, gde neće biti pod uticajem visoke temperature i vlage, a to nikako nisu kupatila, a ljudi ih tu često drže, kao ni automobil, jer tada neće biti sigurni ni ako su u roku trajanja.

Neka istraživanja su dosad utvrdila da određenim lijekovima dejstvo traje nešto duže nakon isteka roka, međutim, preporuka je ipak da se on striktno poštuje. Naročito se to odnosi na lijekove koji se koriste u liječenju hroničnih bolesti, akutnih upalnih bolesti (antibiotici), kao i u hitnim stanjima (pumpica za astmu).

Na kraju, preporuka glasi:

1. Što je stanje, odnosno bolest koja se liječi nekim lijekom ozbiljnija i teža, to je i poštovanje preporuka o načinu uzimanja, čuvanju lijeka i roka trajanja važnije, jer od toga zavisi hoće li djelovati onako kako je predviđeno.

2. Pažljivo pročitajte uputstvo o lijeku, naročito onaj dio u kom se opisuju način i vrijeme uzimanja, ispravno čuvanje i rok trajanja koji je vidno utisnut na ambalaži.

3. Nikada ne gomilajte lijekove u kući, jer su oni opasan otpad koji nam može oštetiti zdravlje, a sve lijekove, sirupe i suplemente kojima je istekao rok trajanja najbolje je odneti u apoteku, gdje će biti zbrinuti na pravilan način. Nikako ih ne bacajte u kante za smeće i kanalizaciju jer tako nanosimo štetu ne samo nama već i ostalim ljudima i živim bićima – zagađujemo okolinu u kojoj živimo.

Izvor: kurir

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: