25.06.2019 u 7:15 | Zanimljivosti | Komentari

OVO JE POSTUPAK KOJI SPAŠAVA ŽIVOT: Evo šta da radite ako vas ubode stršljen!

Ubod stršljena po pravilu nije fatalan i uglavnom se sve završi blagim otokom koji može boleti i koji traje nekoliko dana. Međutim, u ekstremnim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka, odnosno alergijske reakcije na otrov, a tada naizgled obični ubod može završiti fatalno.

stršljen

Ako imate i najmanju sumnju da ste alergični na stršljene, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ih ima.

Uzroci anafilaktičkog šoka:

– alergija na ujed insekta,

– ubod na nezgodnom mjestu gdje otok izaziva gušenje,

Loading...

– ubod stršljena ili ose u proteklih nekoliko sedmica, pa je imuni sistem postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma.

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci.

Važno je još napomenuti da trebate biti posebno oprezni, jer u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i osam do 10 sati. Zbog toga, ako vas u roku od nekoliko sedmica stršljen ubode više puta najbolje se javite ljekaru.

Ipak ako se radi o običnom ubodu i nemate nikakve ozbiljnije simptome, odmah nakon uboda naravno izvadite žaoku, a mjesto tretirajte hladnim oblogama.

Iskusni pčelari kažu i da ubod pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola.

Potrebno je jednu tabletu jednostavno pokvasiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti.

Izvor: hayat

Vaš komentar na članak: