17.05.2019 u 11:29 | Zanimljivosti | Komentari

OVO JE NAJBOLJI KULINARSKI TRIK ZA SAVRŠENO SOČNO MESO: Prije pečenja potrebno je da ovo uradite i nikada neće biti žilavo i suho

Kulinarske savjete koji se prenose u porodici generacijski ništa ne može da zamijeni, ali trikovi i vještine vrsnih kuhara učiniće od vas pravog majstora kuhinje. Profesionalni kuhari brižno čuvaju svoje tajne i dele ih samo sa svojim učenicima. Ipak, neke od ovih tajnih vheština se mogu otkriti. Skupili smo za vas tajne šefova kuhinja iz cijelog svijeta.

meso

Na samom kraju vas čeka najneobičniji kulinarski savjet od svih koje ste do sada čuli.

1. Idealni biftek

1. Idealni biftek

Nikada nemojte da pečete meso koje samo što je izvađeno iz frižidera. Ostavite ga na sobnoj temperaturi sat-dva, ono će se “zagrijati” i kada ga budete pripremali peći će se ravnomjerno, zahvaljujući čemu ćete pripremiti idealni biftek bez obzira na to kako ga jedete: živog, slabo, srednje ili jako pečenog. Da biste dobili finu koru, osušite meso pre pečenja papirnim ubrusom.

2. Najsočnije meso

2. Najsočnije meso

Piletina ili nemasna svinjetina se duže peku, a lako se presuše. Da bi to izbjegli, evropski kuhari su našli lukavo rješenje – potapanje mesa u slanu vodu. Vrlo je jednostavno napraviti ovaj rastvor: u 1l vode se dodaje 1/4 čaše soli i po želji 1/2 čaše šećera. Meso se zalije tako da u potpunosti popline i stavi se u frižider.

Vreme soljenja zavisi od količine mesa – 1 sat na 1kg mesa, ali nikada više od 8 sati i manje od pola sata. Ako je riječ o malim komadima, kao na primjer pileće bataci, vrijeme potapanja se računa po srednjoj težini jednog komada. Pre pripreme ne zaboravite da odstranite sa mesa ostatke soli.

Loading...

3. Aromatični začini

3. Aromatični začini

Da bi začin, na primjer biber ili kim, u potpunosti dao ukus jelu, obavezno se mora zagrijati na suhom tiganju, a zatim zdrobiti. Najbolje bi bilo to uraditi u avanu, tako nećete izgubtiti ni kap čudesne arome. Probajte da koristite biber u zrnu umhesto mlhevenog bibera, zdrobite ga, dodajte u jelo, i primetićete koliko nijansi se dodaje uobičajenom ukusu.

4. Vazdušasto tijesto

4. Vazdušasto tijesto

Da biste pripremili idealno tijesto pridržavajte se jednog prostog pravila: ostavite buter (margarin) i jaja preko noći na sobnoj temperaturi.

5. Riba sa hrskavom korom

5. Riba sa hrskavom korom

Da biste dobili ukusnu koricu na komadu bele ribe koju spremate na grilu, blago premažite file majonezom. Kulinarskom četkicom, koju ste prethodno umočili u sos, premažite ribu sa nekoliko brzih pokreta. Posle toga posolite ribu i stavite je na gril – izvanredna, tanka, hrskava korica vam je zagarantovana.

I još nešto: pecite ribu sa minimalnom količinom začina, a najbolje je da koristite samo so, i na samom kraju je poprskajte malom količinom limunovog soka.

6. Biftek bez masnoće

6. Biftek bez masnoće

Jedan od najpoznatijih svjetskih kuvara, Alen Dukas, je otkrio svoju tajnu pripremanja ukusnog bifteka. Kada priprema meso, prvo ga na tiganj spušta sa one strane gdje se nalazi sloj masnoće. Ovo ne samo što čini meso ukusnijim, nego vas oslobađa obaveze da koristite bilo koju drugu masnoću za pripremu bifteka.

7. Nježni pire krompir

7. Nježni pire krompir
Prije nego što pretvorite kuhani krompir u pire, neophodno ga je dobro prosušiti. Stavite ga na suh, vruć tiganj i ostavite ga na njemu dok višak vode ne ispari. Važno je da komadi krompira ne počnu da se peku. Tek kada ste ovo uradili počnite da pripremate pire dodavanjem mlijeka i ulja (putera). Na ovaj način ćete dobiti nježno i prefinjeno jelo.

Mali savet: da vas pri pripremi pirea vruće mleko ne bi prskalo malo usitnite krompir i tek onda dodajte mleko.

8. Elegantna krem čorba

Prije nego što počnete da kuhate krem čorbu od povrća, svo povrće posebno propecite na tiganju sa zejtinom i tek onda dodajte vodu ili bujon. Na ovaj način se karamelizuje šećer u povrću, otvara mu ukus i daje jelu pun ukus i aromu. Isti ovaj princip se primhenjuje i u pripremi ragua od povrća.

9. Najukusnije palačinke

9. Najukusnije palačinke

Bez obzira na recept, uvijek u tijjesto dodajte nekoliko kašika dobre pavlake. Ona će palačinke učiniti značajno nježnijim i ukusnijim, bez obzira na to da li pripremate slatke ili slane palačinke, a pri motanju palačinke se neće lomiti

10. Šećer, ali ne radi slasti

10. Šećer, ali ne radi slasti

Šećer može biti začin isto kao i so. Obavezno dodajte prstohvat šećera u svako jelo koje sadrži svjež paradajz, paradajz u konzervi, ili paradajz pastu. Šećer će ublažiti prirodnu kiselinu paradajza i omogućiće da se u potpunosti otvori ukus jela.

11. Najkomplikovanije jelo – besprijekorno jaje na oko

11. Najkomplikovanije jelo – besprijekorno jaje na oko

Tri glavna sastojka idealnih jaja na oko su tiganj sa debelim dnom, buter i minimalna temperatura. Malo ugrejte tiganj i u njega stavite otprilike 1/2 kašičice butera. Buter treba polako da se topi, bez prštanja. Zatim razbijte jaje na tiganj i pržite ga 4-5 minuta. Posolite, i jaje je spremno za posluženje.

12.Prozračni bujon (supa)

12.Prozračni bujon (supa)

Prozračni pileći bujon je osnova za veliki broj čorbi, sosova i drugih jela. Da biste dobili “kristalni” bujon treba da koristite kokošije meso i da ga kuhate na jako niskoj temperaturi ne manje od 3 sata. Nipošto ne sme da kipi i na vreme treba da skidate i najmanju količinu pjene. Poslije sat i po kuvanja u bujon može da se stavi koren peršuna ili celer, mrkva i luk.

Pri pripremi goveđeg ili ovčijeg bujona korenske biljke mogu da se oljušte, isijeku na pola i ispeku na suhom tiganju dok se ne obrazuje crna kora, i tek onda da se dodaju u bujon. Na taj način ćete jelu dati pun okus i boju.

13. Hrskava korica

13. Hrskava korica

U pripremi domaćeg hljeba problemi uglavnom nastaju sa korom: ili je suviše svijetla ili se bukvalno pretvori u kamen. Ovaj problem je vrlo jednostavno riješiti: u rernu stavite posudu sa vodom. Para će odraditi svoj dio posla – kora će biti lijepa, hrskava i neće biti tvrda.

14. Pecite luk pravilno

14. Pecite luk pravilno

Stavite tiganj na srednju vatru, ugrijte ga, dodajte buter i zejtin i dodajte isjeckani luk i so. So će odmah da učini nekoliko stvari: da vas oslobodi neprijatnih mirisa, da pomogne luku da se brže isprži i dodaće slatkasti ukus jelu.

15. Ne plašite se bijelog luka

15. Ne plašite se bijelog luka

Bijelog luka se ne plaše samo vampiri, jer njegov miris iz usta može da prekine i poslovni sastanak, i romantični susret. Ako volite ovo povrće, ali se plašite da ćete biti odbojni osobi sa kojom planirate da se vidite, nemojte ga dodavati u jela, već jednostavno premažite tanjir njime. Jelo će da poprimi aromu, a vi ćete izbeći neprijatan zadah.

Bonus: Kažite “ne” tiganjima sa slojem protiv ljepljenja

Primijetili ste da je na većini savremenih tiganja teško pripremiti bilo šta sa pravom hrskavom korom?

To je upravo zbog sloja protiv ljepljenja. Koristite ove tiganje samo za pripremu kajgane, omleta i palačinki. Ako pripremate ribu, meso ili krompir sa ukusnom korom, kupite dobar tiganj bez sloja protiv ljepljenja

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: