23.10.2020 u 14:24 | Zanimljivosti | Komentari

OSJEĆATE LI OKUS METALA U USTIMA: To ukazuje na OVAJ OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM, REAGUJTE DOK NIJE KASNO

Da li vam se ikada dogodilo da osjećate ukus metala u ustima? Jeste li znali da to može biti indikator raznih bolesti, neke od njih su veoma opasne? Saznajte kada to osjećamo ukus metala u ustima.

jezik

Radi se uglavnom o ukusu kovanog novca, čak ćete pomisliti da možda osjećate krv, ali krvi neće biti. Ispostavilo se da ovo može biti uzrokovano raznim zdravstvenim problemima, neki su opasni, a neki ne. Kada osetite ukus metala u ustima trebalo bi da obratite pažnju na to šta ste radili pre toga i da li postoje još neki simptomi.

Lijekovi

Kao nuspojava konzumiranja antibiotika i još nekih lekova, može se pojaviti ukus metala u ustima. Ovo se dešava zbog toga što telo apsorbuje komponente lijekova, koji kasnije mogu izaći kroz pljuvačku. Antidepresivi mogu takođe ovo izazivati, kao i mnogi lijekovi koji dovode do isušivanja usta. Ovo nije opasno, samo može biti neprijatno. U ovom slučaju potrebno je da konzumirate što više vode i mente.

Loading...

Respiratorne infekcije

Ukoliko osjećate ukus metala u ustima, to takođe može biti simptom infekcije respiratornog sistema, sinusitisa ili prehlade. S obzirom na to da su čulo ukusa i mirisa povezani, infekcija nosa ili disajnih puteva uticaće i na ukus. Ukus metala u ustima nestaće čim infekcija prođe.

Trudnoća

Trudnoća, pogotovo u ranom stadijumu, može uticati na ukus, uključujući i na ukus metala u ustima. Ovo je normalna stvar i uglavnom nestane sama od sebe. Veoma je važno obraćati pažnju na bilo kakve promjene tokom trudnoće. Ukoliko primijetite bilo šta čudno, odmah se obratite ljekaru.

Dodaci ishrani

Kao što vaše tijelo apsorbuje komponente lijekova, isti slučaj je i ukoliko unosite dodatke ishrane. Ukoliko unosite cink, gvožđe, bakar, hrom, to može izazvati ukus metala u ustima. Ukus metala se obično javlja tek kada počnete uzimati suplemente, a kako njihov nivo u telu raste, ukus polako nestaje. Ukoliko ne prestane, konsultujte se sa ljekarom oko doziranja.

Demencija

Čudan ukus u ustima je česta pojava kada se radi o demenciji. Demencija oštećuje mozak i nerve i zbog toga je oštećeno i čulo ukusa. Na demenciju ukazuje mnogo stvari, a promjena ukusa je jedna od njih.

Izloženost hemikalijama

Ukoliko radite sa opasnim materijalima, to može dovesti do ukusa metala u ustima. U stvari, ovaj osjećaj je nuspojava izloženosti živi i olovu. Ukoliko mislite da ste bili izloženi ovim metalima, obratite se svom ljekaru odmah kako biste otišli na dalja testiranja.

Problemi sa jetrom i bubrezima

Ukus metala u ustima ukazuje na probleme sa jetrom i bubrezima, što znači da ovi organi ne funkcionišu kako bi trebalo i da ne filtriraju materije na pravi način. Ukoliko ukus metala prati goričina, vjerovatno je problem u presproj jetri. Ukoliko se radi samo o ukusu metala u ustima, onda je moguće da je problem u bubrezima. Ovo takođe može biti indikator dijabetesa. Obratite se ljekaru ukoliko smatrate da je ovo problem.

Tretiranje raka

Hemoterapija i radijacija često za sobom ostavljaju ukus metala u ustima. Ovo je očekivana pojava kada se radi o liječenju od raka i kao i druga neželjena dejstva, mora se tretirati sa mnogo pažnje. Razgovarajte sa ljekarom o tome šta možete uraditi po tom pitanju.

Slaba oralna higijena

Jedan od uzročnika ovog neprijatnog osjećaja može biti neredovna oralna higijena. U ovom slučaju mogu nastati infekcije koje mogu dovesti do ovog osjećaja. Pobrinite se da redovno vodite računa o higijeni zuba, a ukoliko mislite da imate problema sa infekcijama, posjetitie svog zubara. Ovaj ukus u ustima nestaće kada nestane i infekcija. Takođe bi trebalo da pijete mnogo vode kako bi usta bila svježa i hidrirana.

Izvor: novi

Vaš komentar na članak: