Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

Budite u toku sa najboljim prirodnim lijekovima i pripravcima.

28.08.2017 u 8:59 | Zanimljivosti | Komentara:

Odličan trik kako spriječiti da vam krumpir proklija – lako je

Advertisement

Kupite vrećicu krompira, a on brzo pusti klice i takav krompir i nije najbolji za upotrebu. Ipak, taj proces možete usporiti i sprečiti krompir da proklija.

krompir-proklijao-700x352

Klijanjem krompirov skrob se pretvara u šećer i tako se ovo povrće priprema za novi razvoj. U zimskim danima i u rano proljeće krompir “poželi da raste”, pa klice brzo “iskaču”. Sitnim greškama, kojih možda nismo ni svesni doprinosimo ubrzavanju tog procesa i krompir brže propada.

Uslovi

Najbolje je da ga čuvate na tamnom, suvom i hladnijem mjestu (ali pazite da ne bude ni prehladno, da krompir ne smrzne). Nikada ga ne perite prije odlaganja, već možete samo ukloniti rukama zemlju i prljavštinu. Držite ih dalje od izvora sunca. Ako vam je krompir omekanio ipak ga možete upotrebiti – samo ga ubacite u hladnu vodu na 2 sata da očvrsne i imaće i bolji ukus. A ako kuhate stariji krompir dodajte u vodu u kojoj se kuva malo šećera. Zelene dijelove sa krompira uvijek odstranite.

Bilje

I suvo bilje vam može pomoći da usporite proces klijanja. U komad muslina stavite malo suve lavande, žalfije i ruzmarina, pa skupite krajeve krpice i zavežite dobro. Ovu “vrećicu” stavite u vreću sa krompirom (najbolje da ga držite u papirnoj). Istraživanja su pokazala da ulja iz ovih biljaka sprečavaju truljenje i propadanje, pa i klijanje krompira.

Priča o jabukama

Najzanimljiviji trik da usporite klijanje krompira je onaj sa jabukom. Ako ubacite 1 jabuku u vreću sa krompirom sprečićete klijanje. Jedni tvrde da je ovo ispravno, a drugi da je pogrešno. U neku ruku svi su u pravu. Evo o čemu se radi.

Naučnici su srećom se pozabavili ovim pitanjem da konačno riješe dilemu. Da vam odmah kažemo da trik sa jabukom djeluje, ali može i izazvati kontraefekat ako ga ne sprovedete kako treba.

Gas etilen, koji otpuštaju jabuke dok još ubrane sazrevaju može da uspori klijanje krompira. (Ovo je jedini biljni hormon u gasovitom stanju i biljke ga otpuštaju tokom sazrevanja, a mnoge i nakon berbe). Kruške, jabuke, šljive, breskve, kivi i tropsko voće se ponekad beru zeleni ili polu-zeleni (lakše ih je tako transportovati), a sazrevaju otpuštajući ovaj gas. To je prirodan proces.

Po ovom se čini da bi etilen uticao na to da krompir brže propada ako je u društvu s ovim voćem. Ipak, dokazano je da etilen može usporiti klijanje krompira, ali samo ako je prisutan u niskim koncentracijama.

Jedan kilogram jabuka otpušta oko 1,7 ml etilena u 24 časa. To bi bilo previše za krompir. Ako jabuke držite uz drugo povrće ono će se brže kvariti i propadati. Ali, ako držite krompir u otvorenoj vreći ili posudi u koju ste stavili 1 ili dve jabuke (u zavisnosti od količine krompira) gas će se otpuštati u količinama dovoljnim da spreči klijanje, jer će moći da izlazi iz kutije ili vrećice.

Izvor: lifepressmagazin

loading...

Vaš komentar na članak: