18.04.2019 u 8:52 | Zanimljivosti | Komentara:

Napadi panike i anksioznost su u direktnoj vezi sa nedostatkom OVOG vitamina!

Studija koju je 2013. godine sprovela Medicinska škola Univerziteta Okaiama možda je napravila neprocjenjivo otkriće koje bi moglo pomoći da se predvidi, ili čak spriječi, početak napada panike i hiperventilacije kod rizičnih pojedinaca!

depresija-pixabay

Anksioznost je (nažalost) postala redovan dio života svakog prosječnog čovjeka. Možemo se brinuti ili osjećati zabrinutost prema situacijama koje se javljaju u našim svakodnevnim životima, kao što je važna prezentacija na poslu, nove društvene interakcije, ili se pitate možemo li sve naše zadatke uklopiti u jedno poslepodne.

Ovo je tipično prirodan odgovor koji nas drži svjesnim značaja naših postupaka u ovakvim scenarijima. Većina ljudi je u stanju da duboko udahne i savlada živce, ali za neke, najgori ishod može biti mnogo teži, i potrebno je mnogo više od dubokog daha da prođe.

Generalizovani anksiozni poremećaj i panični napadi

Loading...

Generalizovani anksiozni poremećaj (GAD) i panični poremećaj su stanja koja pogađaju mnogo odraslih osoba u svijetu. Pojedinci sa ovim poremećajima doživljavaju “uporna i preterana” osjećanja anksioznosti prema svakodnevnim situacijama i brigam. Ova osjećanja su teška i nemoguća za kontrolu i mogu eskalirati u nešto još ozbiljnije - da postanu osjećaji ogromnog straha i terora u slučaju paničnog poremećaja. Ovaj nivo anksioznosti ometa sposobnost pojedinaca da prirodno funkcionišu u osnovnim svakodnevnim susretima sa ljudima ili zadacima. U najtežim slučajevima, ovi poremećaji karakterišu se iznenadnim, nepredvidivim događajima kao što su napad panike ili napadi hiperventilacije.

Napad panike je iznenadni period intenzivnog straha koji izaziva neverovatan fizički i mentalni stres. Napadi se najčešće sastoje od ubrzanog rada ili lupanja srca, drhtanja, tresanja i otežanog disanja. To može dovesti do brzog ili dubokog prigušivanja usisnog vazduha i izazvati hiperventilaciju.

Ponekad ovi napadi mogu biti dovoljno ozbiljni da zahtevaju hitnu pažnju. Oba ova napada se ponekad mogu povezati sa specifičnim okidačima kao što su osoba, mjesto ili objekat, ali najčešće se javljaju nepredvidivo i bez upozorenja.

Nacionalni institut za mentalno zdravlje opisuje kako “zabrinutost zbog napada panike i napora koji se troše u pokušaju da se izbjegnu napadi, prouzrokuju značajne probleme u različitim oblastima života osobe.” Za one koji pate od takvih napada, može biti teško videti izlaz. Studija koju je 2013. godine sprovela Medicinska škola Univerziteta Okajama možda je napravila neprocjenjivo otkriće koje bi moglo pomoći da se predvidi, ili čak spriječi, početak napada panike i hiperventilacije kod rizičnih pojedinaca!

Poznati uzrok napada je nizak nivo serotonina u organizmu. Ovaj neurotransmiter igra važnu ulogu u regulisanju osjećanja sreće i blagostanja, tako da nedostatak može lako da dovede do povećane anksioznosti i depresije. Serotonin se sintetiše iz aminokiseline triptofana, procesa za koji se zna da se u velikoj mjeri oslanja na dodane komponente vitamina B6 i gvožđa.

Istraživači sa Univerziteta Okajama odlučili su da se dublje bave odnosom između tih ključnih elemenata i pojava paničnih napada na nivou vanrednog stanja. U svojoj studiji, istraživači su ispitivali nivoe B6 i gvožđa kod pacijenata koji su posjetili hitnu službu zbog teškog paničnog napada ili panične indukcije. Oni su uporedili svoja mjerenja sa kontrolnom grupom pojedinaca sa zdravim nivoima oba, i otkrili da su i nivoi vitamina B6 i gvožđa bili značajno niži u grupi koja je patila od napada nego u kontrolnoj grupi.

Iako priznaju da su potrebna dodatna istraživanja, nije bilo prethodne studije koja bi analizirala odnos napada panike i hiperventilacije i nivoa B6 i gvožđa u tijelu. Ovi nalazi predstavljaju revolucionarni korak u razumevanju potencijalnih pokretača napada panike. Sa ovom novom informacijom, mogućnost života bez obzira na iznenadne napade panike postaje bliža osobama koje pate od GAD-a i paničnih poremećaja.

Izvor: stil

Vaš komentar na članak: