23.03.2018 u 15:38 | Zanimljivosti | Komentari

Možete li da procijenite koje jaje je od BOLESNE KOKOŠKE, a koje je ZDRAVO? Tri stvari to otkrivaju!

Nemamo svi tu privilegiju da svježa, domaća jaja dobijamo od bake sa sela, pa smo stoga primorani da ih nabavljamo u marketima ili na pijaci. Zato je jako važno da naučite da razlikujete dobra i zdrava jaja od onih drugih.

jaja-f

Mnogi ljudi ne prave razliku između zdravih, organskih jaja i onih nezdravih i nisu upućeni u to koliko ono što se nudi po prodavnicama može biti loše po nas. Zato se uvijek vodite ovim pravilima.

BOJA ŽUMANCA

Ako iz prve niste uspjeli da pogodite koje jaje na slici iznad je najzdravije, donosimo vam pravi odgovor. Jaje sa tamno narandžastom bojom je najbolje i potiče od zdrave kokoške. Ono sa žutim žumancetom je kupljeno u velikom supermarketu i dobija se od kokoške koja raste u fabrici, bez sunčeve svjetlosti, ni prozora.

Loading...

Jaje sa svijetlo narandžastim žumancetom je kupljeno na pijaci i potiče iz velikih domaćinstava gdje uslovi nisu toliko strašni kao kod onih iz velikih fabrika.

Osnovno pravilo je – što više pilića farma proizvodi, to je niži kvalitet jaja i mesa. Žumance je tamnije boje ukoliko kokoška jede više proteina, a svjetlije ako se hrani samo kukuruzom.

- Ukoliko namjeravate da kupite organske proizvode, prethodno bi trebalo da imate uvid u sertifikat, kao i da znate čime se hranila kokoška koja je nosila ta jaja. Organska jaja su svakako zdravija od konvencionalnih koja kupujemo u supermarketina, a pored toga što ne sadrže hormone i antibiotike i njihova nutritivna vrijednost je veća – ističe nutricionista Milka Raičević, a osim boje žumanceta ocjenjuju se još neke karakteristike jajeta.

DEBLJINA ŽUMANCETA

Što deblje, to bolje! Zdravija jaja teže da budu deblja i punija hranjivim sastojcima.

DEBLJINA LJUSKE

Teško je ocijeniti ljusku samo na osnovu pogleda! Trebalo bi razmotriti izgled ljuske i utvrditi njene karakteristike. Zdravije jaje imaće jaču i deblju ljusku. A ako nekad nemate ni vremena da ustanovite debljinu ljuske, sasvim su za testiranje dovoljne prethodne dvije stavke.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: