04.12.2017 u 15:02 | Zanimljivosti | Komentari

Jedno od najpopularnijih jela na svijetu pred zabranom: Da li ćemo ostati bez popularnog donera?

Jednom od najpopularnijih jela “brze hrane” prijeti zabrana! Doner kebab bi se mogao naći na udaru Odbora za zaštitu životne sredine Europskog parlamenta.

doner-2

Ovo tijelo želi uvesti zabranu dodavanja fosfata u zamrznute ražnjeve mesa, a narednog mjeseca bit će donijeta odluka koja može biti kobna za doner kebab.

Do sada se fosfat koristio u duboko zamrznutim ražnjevima donera, iako ovo nije izričito regulirano propisima EU.

Fosfat osigurava bolju koheziju različitih komponenti mesa na ražnju. Bez fosfata, meso na ražnju bi se isušilo i dezintegriralo.

Zato je Europska komisija željela eksplicitno dozvoliti upotrebu fosfata na ražnju duboko zamrznutog mesa. No, Odbor za zaštitu životne sredine usprotivio se inicijativi zbog “ozbiljne zabrinutosti” o mogućim utjecajima na zdravlje, posebno na kardiovaskularni sistem.

Problem: EU parlament je dozvolio dodavanje fosfata u druge “preparate” od mesa, uključujući dimljenu svinjetinu i kobasice… Drugim riječima, novim zakonom Europski parlament bi diskriminirao kebab.

To bi moglo stvoriti velike probleme brojnim objektima koji nude doner kebab jer se skoro isključivo isporučuju zamrznuti. U EU se dnevno konzumira 500 tona mesa za doner kebab. Čak 80 procenata proizvedeno je u Nemačkoj, od odluke EU ovisi 110.000 radnih mesta.

Renate Sommer, ekspertica za zdravlje u Europskom parlamentu, optužuje Zelene i socijaldemokrate (koji su nosioci inicijative o zabrani doner kebaba) da plaše javnost “fosfatnom prijetnjom”.

“Europska agencija za sigurnost hrane došla je do zaključka da organizmu ne šteti unošenje do 4.200 mg fosfata dnevno, a jedna porcija doner kebaba sadrži samo 134 mg fosfata. Žitelji EU u svoj organizam preko donera unesu godišnje toliko fosfata koliko i konzumirajući samo 1,5 litar Coca Cole”, objasnila je Renate Sommer.

Izvor: radiosarajevo

Vaš komentar na članak: