25.09.2018 u 6:04 | Zanimljivosti | Komentari

HITNO UPOZORENJE IZ DM-A, POVLAČE OVAJ PROIZVOD: “Ni slučajno ga nemojte koristiti, ODMAH GA VRATITE U PRODAVNICU”

Radi predostrožnosti dm drogerie markt iz prodaje povlači proizvod “dmBio Paleo müsli” u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. godine, piše “Fena”.

dm-prodavnica

Razlog povlačenja je, kako navode, prisustvo tropanskih alkaloida, prirodnih, biljnih sastavnih materija koji se najčešće mogu pronaći u korovu, a čije prisustvo je u ovom proizvodu utvrđeno prilikom interne kontrole.

S obzirom da se u organskoj poljoprivredi ne koriste herbicidi prilikom uzgoja žitarica nije moguće stopostotno isključiti pojavu korova te tako i ovih materija, pojasnili su iz dm-a.

Redovnom temeljitom kontrolom površine za uzgoj i preventivnim mjerama minimiziramo rizike. Trenutno smo u komunikaciji s našim partnerima – proizvođačima, kako bismo saznali kako je unatoč sigurnosnim mjerama moglo doći do kontaminacije, saopćili su.

Loading...

paleo

Prisutnost tropanskih alkaloida u hrani, posebno u žitaricama i proizvodima dobivenim od žitarica, nije strana. Ipak, njihov nivo ne smije odstupati od Europske regulative o maksimalno dopuštenoj granici, jer mogu izazvati blaže zdravstvene poteškoće, poput problema sa vidom, proširenih zjenica, osušenosti usne duplje ili umora.

Sve poteškoće su privremenog karaktera.

Iz dm-a poručuju kupcima da ne konzumiraju “dmBio Paleo müsli” u pakovanju od 500 grama, s rokom trajanja do 30. maja 2019. te da ga neotvorenog ili otvorenog vrate u najbližu dm prodavnicu, gdje će im biti nadoknađen plaćeni iznos. Naznačeni rok trajanja kupci jednostavno mogu ustanoviti na bočnoj strani pakovanja.

“Kvalitet naših proizvoda i sigurnost kupaca za nas predstavljaju najveći prioritet. Žalimo zbog slučaja i izvinjavamo se našim kupcima zbog nastalih neugodnosti”, poručili su iz dm-a.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: