05.04.2020 u 18:06 | Zanimljivosti | Komentari

DR NESTOROVIĆ: Da preguramo još sledeću nedelju, a evo kada epidemije SIGURNO neće biti

Tim ruskih stručnjaka, koji je stigao u Srbiju, trebalo bi danas da dezinfikuje bolnicu u Ćupriji, izjavio je član Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19, pulmolog Branimir Nestorović.

dr-nestorovic

“U Italiji su dezinfikovali domove za stare, bolnice, sve to gde je bilo puno virusa. Oni imaju te specijalne kamione i specijalna sredstva za deizinfekciju i trebalo bi danas da dezinfikuju bolnicu u Ćupriji, rekao je Nestorović.

Na pitanje da li je očekivan nivo novozaraženih u Srbiji, on je istakao da, ako bi u ponedeljak imali 500 novoobolelih, to bio bi razlog za neke nove mere.

“Te brojke idu gore-dole, nas interesuje trend. Mi smo na kraju četvrte nedelje epidemije, tu se ne očekuje tako veliki eksponencijalni porast”, kaže Nestorović i navodi da kada se uporedi situacija na današnji dan, u Italiji je bilo više od 700 umrlih.

Loading...

Naveo je da sve zemlje u Evropi kasne za Italijom sedam dana, te da je u Srbiji u 27. danu epidemije smrtnost 10 puta manja.

U Srbiji je, kao i u Evropi, pet odsto teže obolelih, dok je 95 odsto sa lakšom kliničkom slikom, kaže Nestorović.

Objasnio je da eksponencijalni rad nastupa oko treće nedelje, a da se epidemija ponaša svuda potpuno isto.

“Četiri nedelje tinja kada je mali broj slučajeva, četiri nedelje naglog rasta, i onda od tri do četiri nedelje kada epidemija polako opada. Sledećih sedam dana nam je biti ili ne biti. Ako prođemo ovih sedam dana, onda možemo da kažemo da smo dobro prošli. Italijanski scenario ne možemo da imamo, ta faza je kod nas prošla, kaže Nestorović.

On navodi da testova ima dovoljno, a da se krajem aprila očekuje da država da određene stimulacije kako bi se Institut za primenu nuklearne energije u poljoprivredi u Zemunu uključio u proizvodnju testova.

“Imaju mogućnost da u roku od mesec dana počnu da proizvode testove. Testova ima mnogo, čak i više nego što nam treba”, rekao je Nestorović.

“Još sledeću nedelju da preguramo, već posle toga možemo očekivati silazni trend koji traje oko tri nedelje, dodao je Nestorović, koji očekuje da je 1. juna nemoguće da bude epidemije u Srbiji.

Izvor: kutaknet

Vaš komentar na članak: