18.10.2018 u 17:16 | Zanimljivosti | Komentari

AKO OVAKO PUNITE MOBITEL, NIJE NI ČUDO ŠTO VAM JE STALNO PRAZAN: Ovo je ispravan način

Istraživanja koja su radili u kompaniji Cadex koja proizvodi baterije pokazala su da su naši pametni telefoni osjetljivi na „stresove“ koji im vlasnici priređuju tokom punjenja, te da oni mogu biti pogubni za životni vijek.

mobitel

Ako želite da baterija vašeg  mobilnog telefona ostane u dobrom stanju, morate voditi računa o nekoliko stvari.

Istraživanja su pokazivala da je punjenje baterije tokom cijele noći, a što praktikuju mnogi, dugoročno loša stvar. Kada se baterija napuni 100 posto, a i dalje ostane priključena na punjač, ona bude pod „visokim stresom“.

Istraživači iz Cadexa imaju hrpu naučnih dokaza zašto je takvo punjenje štetno za litijum-jonske (Li-Ion) baterije, a sve su sveli u jednostavni savjet: „Kada je mobilni u potpunosti napunjen, iz svog uređaja izvadite punjač. To je kao opuštanje mišića nakon napornog vježbanja.“

Još bolje je, tvrde istraživači s Cadexovog Battery Univerziteta, ako bateriju ne napunite u potpunosti, odnosno 100%. Savjetuju da to činite samo onda kada baš morate, jer kada je baterija puna u potpunosti, a još je uvijek je priključena na punjač, tada je naglašeno pod visokim naponom.

Savjet glasi: priključite na punjenje svoj pametni telefon kad god možete jer su brojna istraživanja pokazala da će ona životni vijek baterije biti duži.Usvojite naviku da postepeno stavljate uređaj na punjenje, a ne samo ona kada se baterija potpuno isprazni.

I još jedan savjet. Toplina šteti bateriji. Zato vaš smartphone uređaj pomjerite od izvora topline. Takođe, prilikom punjenja, važno je skinitu masku s telefona kako bi se oslobađala toplina.

Ako primijetite da je vaš uređaj zagrijan kada se puni, isključite ga s punjača. Ako ste napolju na suncu, telefon držite zaštićen od sunca. I to će prodružiti vijek trajanja baterije vašeg pametnog telefona.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: