02.07.2015 u 6:39 | Recepti, Voće | Komentari

CIJELOG ŽIVOTA STE BACALI SJEMENKE LUBENICE, a niste ni znali da mogu da vas izliječe od mnogih bolesti! (RECEPT)

Kad jedu lubenice, većina ljudi odstranjuje i baca sjemenke. Oni koji to ne rade već ih progutaju, djelimično pomažu svojoj probavi ali to je, nažalost, sve. Same sjemenke prilikom prolaska kroz digestivni trakt ostaju netaknute i samo mehanički pomažu boljoj probavi ali većina njihovih korisnih sastojaka ostaje neiskorišćena. Da bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuhati, samljeti ili ispeći kako bismo došli do dragocjenog sadržaja.

Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Sjemenke lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad digestivnog trakta, pomažu u slučaju pojave crevnih parazita, kao i u liječenju oboljelih od žutice, morske bolesti i raznih upala u organizmu.

Sadrže i supstancu citrulin koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih sudova i pomaže u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pektoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Još početkom dvadesetog vijeka je čuveni Edgar Kejsi, otac holističke medicine, napisao da su sjemenke lubenice zdrav sastojak, posebno upotrebljiv za liječenje bubrega i mokrećne bešike. Prema njegovim riječima korišćenje čaja od svježih sjemenki lubenice je sjajan diuretik i preporučuje se za uklanjanje kamenčića i pijesaka u bubrezima, čišćenje bubrega i mokraćnih kanala.

Kejsi preporučuje slijedeći recept:

Uzmite 4 kašike, isključivo svježih, sjemenki lubenice koje se izdrobe ili isjeckaju mlinom i kuhaju 15 minuta u 2 l vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tokom dva dana a treći dan se pravi pauza. Proces se tako nastavlja nekoliko nedelja u istim intervalima, dva dana korišćenja sa jednim danom pauze.

Loading...

Recept za ešerihiju koli:

Jedan od najboljih lijekova za tretiranje bakterije ešerihije koli u urinarnom traktu i tretirannje i prevenciju parazita u crijevima predstavlja voda napravljena od sjemenki lubenice. Potrebno vam je 30 – 40 sjemenki, svježih ili osušenih. Prvi ih je ptrebno isjeckati, zdrobiti ili istucati. Ova količina stavi se u 1 l vode i kuha desetak minuta. Kada sa ohladi, tečnost se može držati u frižideru i treba je piti svaki dan.

Možete je miješati sa sokom ili nekim drugim ukusom ako vam je tako lakše. Tečnost u količini od najmanje litar na dan potrebno je piti od nekoliko nedelja do nekoliko mjeseci sve dok bakterija potpuno ne nestane. Recept je pogodan kako za djecu tako i za odrasle. Tokom ljeta pripremite i nakupitr dovoljnu količinu sjemenki kako bi ih imali na raspolaganju za dugotrajno korišćenje u toku perioda kada lubenice nisu dostupne.

Recept za prostatu:

Sličan recept koristi se i za tretiranje prostitisa, jedne od najčešćih boljki muškaraca, posebno onih starijih od 40 godina. Potrebno je uzeti dvije kašike osušenih i samljevenih sjemenki lubenice i preliti ih s pola litre ključale vode. Nakon pola sata, tečnost se odmah konzumira a potrebno je popiti ovu dozu svaki dan u periodu od nekoliko nedelja. Prvi pozitivni rezultati osjete se već nakon desetak dana.

Sjemenke lubenice dobre su i za jačanje srca, poboljšavaju pamćenje i zatežu kožu, kako god da ih konzumirate. Možete ih čak i grickati, važno je samo da se nekako zdrobe kako bi se oslobodili aktivni sastojci.

Sjemenke lubenice možete iskoristiti i kao ukusnu grickalicu slično kao i sjemenke bundeve. Potrebno je oprati isključivo crne sjemenke, staviti ih na papir ili neku površinu i osušiti ih potpuno. Nakon toga pečete ih u tiganju ili rerni na srednjoj temparaturi 20-25 minuta. Nemojte koristiti previsoke temperature kako bi se sačuvali korisni sastojci. U 2 dl vode razmutite supenu kašiku soli i ovom vodom povremeno pospite (manjim količinama) sjemenke dok se peku. Voda će ispariti a so će se zadržati na sjemenkama. Sjemenke su jako ukusne i zadržavaju najveći dio korisnih sastojaka ovakvom upotrebom. Ovako spremljene omiljeni su specijalitet u Egiptu.

Sjemenke lubenice sjajan su izvor magnezijuma, gvožđa, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcijuma, kalijuma, mangana, niacina, te poluzasićenih i mnozasićenih zdravih masti.

Izvor: balkanspress

Vaš komentar na članak: