10.12.2016 u 10:42 | Ljepota | Komentari

S 82 godine nije imala niti jedne sijede vlasi: Ovaj sok vraća originalnu boju kose!

Sijede vlasi mogu da nam skrenu pažnju na ozbiljne nedostatke u ishrani i da nam nagovijeste buduće bolesti. Da li ste znali da postoji način da se uspori rast sijedih vlasi i da vam se vrati prirodna boja.

kosa

S obzirom da stanje i izgled naše kose pokazuje da li se ispravno i zdravo hranimo, važno je da imamo na umu da je prerano sijeda kosa puno više od estetske brige.

Ona može da nam skrene pažnju na ozbiljne nedostatke u ishrani i da nam nagovijesti buduće bolesti. Da li ste znali da postoji način da se uspori rast sijedih vlasi i da vam se vrati prirodna boja, piše Atma.

Uzroci su mnogo dublji

Loading...

Krenimo prvo sa naučnim objašnjenjem: načnici su objasnili uzrok sijede kose – pigment melanin zadužen za proizvodnju matičnih ćelija koje se nalaze na svakom folikulu. Zavisno od naše genetske predispozicije, ove ćelije počinju da proizvode manje pigmenta kako starimo, što na kraju rezultira sijedom kosom.

Tradicionalna kineska medicina objašnjava da su razlozi sijede kose daleko dublji od jednostavnog genetskog nasljeđa.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kvalitet krvi i zdravlje bubrega se ogleda u snazi, boji i stanju kose.

Namirnice koje jačaju krv i bubrege su hlorofil, šećerna melasa, crne sjemenke sezama, hijiki alge, kopriva, a posebno pšenična trava. Kineska medicina preporučuje i izbjegavanje prekomjernog korištenja mliječnih proizvoda, mesa i soli.

Prerano sijeda kosa može da ukazuje na poremećaj štitaste žlijezde. Nedostatak vitamina B5, B6 i B12, zatim anemija. Nedostatak ovih vitamina i minerala je često povezan s lošom apsorpcijom zbog problema koji proizlaze iz Kronove bolesti, bakterijskog rasta u crijevima.

Nedostatak adekvatnog vitamina A, cinka i bakra takođe mogu stvoriti problem, što može dovesti do slabog imuniteta, oslabljene povezanosti krvnih vena i, u nekim slučajevima, moždanog udara i bolesti krvog sistema.

Sok koji vraća boju sijedim vlasima

Redovno konzumiranje svježeg soka mlade pšenične trave pruža nam mnoge prednosti, a jedna od njih je i ta da može usporiti rast sijedih i vratiti da već posjedjeloj kosi prirodnu boju.

Sok od pšenične trave je ujedno i odličan čistač krvi, pa pomaže u pomlađivanju i regeneraciji naše kože.

Kako da dobijete sok od pšenične trave?

Pšeničnu travu možete sami saditi, ali je možete i kupiti u prodavnicama zdrave hrane u svježem ili u osušenom obliku.

Napitak od pšenične trave-recept

Stavite u blender sljedeće sastojke:

  • 30 ml soka pšenične trave
  • šolju sjeckanog voća po izboru
  • šolju soka od limuna
  • kašiku meda
  • malo vode

Pijte ovo svaki dan 1-2 puta i pratite stanje boje svoje kose.

Izvor: atma

Vaš komentar na članak: