15.04.2015 u 21:16 | Ljepota | Komentari

Riješite problem grubih i ispucalih peta

Za mjesec ili dva moći ćemo da se bacimo na ljetnju obuću. Zato, “izbrišite” grube i ispucale pete, prije nego uskočite u sandalice.

ispucele-pete

Ispucale pete se javljaju obično zbog dugotrajnog pritiska na kožu, neudobne obuće, ali i ekcema i psorijaze. Zadebljanje na petama dovodi i do slabije cirkulacije i elastičnosti, a javlja se zbog nakupljanja viška mrtve kože. Moramo je redovno uklanjati i njegovati naša stopala. Naravno, čuda čini kamen ili sunđer za pete, ali i njemu treba pomoć.

Tri su osnovne stvari koje trebate znati – ribanje, ribanje i, opet, ribanje. Naravno, da ne biste završili sa bolovima u rukama od ribanja, pomozite malo sami sebi. Dobre kupke za stopala, tako jednostavne za napraviti, sa tako lako dostupnim sastojcima, mogu vam posao olakšati troduplo. Pa, zašto ne pokušati? Prvo je potrebno dobro omekšati pete da biste kamenom za čas posla skinuli mrtvu kožu i dobili divna meka stopala.

Piling za ispucale pete

Prvo, napravite piling. Pomiješajte pola šolje (250 ml) maslinovog ulja i 1,5 šolju morske soli. Kupite ili uberite svjež struk ruzmarina (lavande ili neke druge ljekovite opuštajuće biljke) i kuhajte ga u vodi nekoliko minuta. U poseban lavorić ili posudu u kojoj ćete natapati stopala i ispucale pete uspite mlaku vodu, presijecite dva limuna na polovine i stavite i njih. Na kraju dodajte pola šolje smjese maslinovog ulja i soli i toplu vodu sa ruzmarinom. (Dodajte još hladnije vode ukoliko potrebno).

Stopala namačite 15-tak minuta u toj vodi. Opustite se, čitajte magazin, “kopajte” po Internetu, ili odgledajte epizodu svoje omiljene serije. Prvo, ispucale pete trljajte sa malo mješavine sa morskom soli i polovinom limuna. Nakon toga uzmite pravi kamen za pete i odstarnite višak mrtve kože. Isperite i posušite noge. Namažite sa kremom ili mlijekom za tjelo i obucite pamučne čarape. Lezite i odmorite noge.

Izvor: lifepressmagazin

Vaš komentar na članak: