30.09.2019 u 17:19 | Ljepota, Recepti | Komentari

Nakupine kolesterola oko očiju – zašto nastaju i kako ih ukloniti

Jeste li ikada primjetili male žute izbočine ispod očiju, nalik prištićima, ali ih je bilo teško istisnuti? Ovo zapravo nisu prištići već nakupine kolesterola koje mogu nastati na gornjim kapcima ili pak ispod očiju, na početku obraza. Iako su većinom bezopasne za zdravlje, mnogima ovakve nakupine masnoće smetaju iz estetskih razloga.

ksantelazme

Nakupine kolesterola oko očiju nastaju kao male izrasline, nalik sitnim žućkastim prištićima, no mogu narasti i zauvijek ostati na mjestima na kojima su se pojavile. Po sastavu su to zapravo nakupine masnoća koje mogu biti mekane ili čvrste.

Mogu ih imati i mlađe osobe, a najčešće nastaju kod osoba s povišenim kolesterolom, cirozom jetre ili dijabetesom. Također, dobna skupina koja često razvija nakupine oko očiju su osobe od 40 do 60 godina starosti.

Zašto nastaju?

Iako najčešće nastaju zbog povišene razine lošeg kolesterola (LDL kolesterola) u krvi, nakupine kolesterola oko očiju mogu biti rezultat lošeg funkcioniranja jetre, dijabetesa, genetske predispozicije i ostalih zdravstvenih problema.

Loading...

Ukoliko primjetite čestu pojavu ovih nakupina, ne bi bilo loše posjetiti liječnika i napraviti određene zdravstvene pretrage.

Nakupine kolesterola nisu bolne i osim estetskih problema, ne bi vam trebale predstavljati poteškoće. U rijetkim slučajevima, kada su nakupine iznimno velike, moguć je utjecaj na vid i poteškoće s otvaranjem kapaka.

Pozitivna stvar jest što ove nakupine mogu ukazati na buduće probleme s krvnim žilama ili pak na opasnost od ateroskleroze.

Kako ukloniti nakupine kolesterola oko očiju?

Zbog osjetljivosti područja na kojemu nastaju, nakupine kolesterola nije preporučljivo uklanjati putem operacije jer može dovesti do većih ožiljaka koji su jednako neugodni ako su vaši problemi estetske prirode. Lasersko uklanjanje je jedna od manje riskantnih metoda, no i dalje je moguć nastanak ožiljaka.

Ako su nakupine kolesterola rezultat određenog zdravstvenog stanja, preporučljivo je prije svega adresirati problem zbog kojeg su nakupine uopće nastale. Primjerice, prilagođavanje prehrane ako se radi o visokom kolesterolu, dijabetesu i sl.

Postoje mnogi prirodni načini za uklanjanje nakupina kolesterola, a neki od njih su:

Češnjak – zdrobite češnjak kako biste dobili pastu i nanesite je na zahvaćeno područje. Pastu prekrijte gazom ili zatvorite oči da izbjegnete peckanje i suze. Nakon 10-15 minuta pastu operite mlakom vodom i postupak ponavljajte svaki dan, nekoliko dana.
Jabučni ocat – umočite pamučnu vaticu u ocat i prislonite je na zahvaćeno područje, držite vaticu na mjestu 30-ak minuta, a zatim isperite područje mlakom vodom. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno, a za osjetljivu kožu razrijedite ocat s vodom.
Ricinusovo ulje – štapićem za uši nanesite malo ulja direktno na nakupine kolesterola i umasirajte u kožu. Zatim ponovno nanesite ulje bez masiranja i ostavite preko noći, a ujutro operite područje. Ponavljajte svakodnevno za najbolje rezultate.
Kora od banane – odrežite mali komad kore od banane i prislonite unutarnji dio kore direktno na zahvaćeno područje. Koru osigurajte i ostavite na mjestu preko noći te ujutro operite područje mlakom vodom. Svakodnevno ponavljajte postupak.

Osim prethodno navedenih načina za uklanjanje nakupina kolesterola oko očiju, preporučljivo je ukloniti zdravstvene probleme koji ih uzrokuju. Zdrava i uravnotežena prehrana te dovoljan unos vitamina C i omega 3 masnih kiselina pomoći će u borbi protiv nakupina kolesterola, dok će enzimi u voću i povrću djelovati povoljno na sam uzrok.

Izvor: krenizdravo

Vaš komentar na članak: