21.05.2018 u 20:11 | Kućni savjeti | Komentari

ZA KRATKO VRIJEME ĆETE BITI ODUŠEVLJENI: Trik da vam orhideje CVJETAJU KAO LUDE

Napokon saznajte kako da vam orhideje uvijek cvjetaju.

orhideje-cvjetaju

Orhideje uglavnom cvjetaju sva tri mjeseca, a neke vrste orhideja cvjetaju svaka dva ili tri puta u toku godine.

Ukoliko želite da vam ovo cvijeće uvijek bude prelijepo i bogato, onda pročitajte ove savjete u nastavku.

Bitno je da orhidejama obezbijedite optimalnu temperaturu, pa u toku noći ostavite je da stoji ne mjestu gdje je oko 15 stepeni.

Loading...

Nemojte da koristite prihranu koja ima previše azota u sebi, ali počnite onu koja je obogaćena sa fosforom, jer on pospješuje njeno cvjetanje.

Važno je da vazduh bude vlažan.

Obratite pažnju da saksija stoji na tamnom mjestu pet dana, kako bi se poslije tri sedmice pojavili pupoljci na njoj, i imati ćete lijepu i zdravu biljku.

Ne morate ih uvijek zalijevati. Ponekad uzmite dvije kocke leda i ostavite ih u saksiju, kako bi orhideje počele da cvjetaju i to za veoma kratko vrijeme.

Kvaliteta vode je od izuzetne važnosti, pa izbjegavajte vodu iz slavine. Radije je pustite da malo odstoji ili, ako ste u mogućnosti, koristite kišnicu.

Od velike je važnosti da pružate mnogo njege ovoj biljci, kako bi ona mogla da bude sve ljepša. Ako primijetite da vaša orhideja ima žute, zgužvane listove ili ne cvate, premjestite biljku, jer joj možda ne odgovara pozicija.

Jednom kada se navikne na neko mjesto koje joj odgovara, poželjno ju je ne micati, a ona će vas nagraditi prelijepim cvijetom.

Korijen orhideja je onaj najosjetljiviji dio i najčešći razlog zašto nam orhideje ne uspiju. Dobro je uputiti posebnu pažnju na ovaj dio.

Posuda za orhideje bi trebala biti prozirna kako bi znali kakvog je zdravlja korijen. Isto tako ona bi trebala imati dovoljno rupa kako bi zrak strujao između korijenja jer ih to čini zdravima.

Korijen je sklon truljenju zato orhideje zalijevamo tek kada im korijen potpuno pobijeli i supstrat se osuši.

U slučaju truljenja veće količine korijenja, presadite biljku, odstranite trulo korijenje i koristite preparat za sprječavanje gljivičnih bolesti.

( LijekizPrirode.com )

Vaš komentar na članak: