16.05.2017 u 11:26 | Kućni savjeti | Komentari

OSAM STVARI KOJE EFIKASNO UBIJAJU KOROV!

Ovo kišno razdoblje pogodovalo je nastanku korova i zato bi u ovom periodu posebnu pažnju trebalo da obratite da ga se riješite brzo i efikasno.

vrt-vrtlarenje-korov

Na svu sreću, ako se bavite organskim uzgojem biljaka postoji nekoliko više nego učinkovitih sredstava i metoda pomoću kojih ćete ubiti korov. I što je najbolje sve to već imate u svojoj kuhinji. Nije štetno i naravno nije skupo.

Čupanje

S obzirom na to da je zemljište prilično vlažno zbog padavina, čupanje korova trebalo bi da bude lakše nego inače. Postoje biljke koje se teže čupaju od ostalih, poput maslačka, i ako vidite da ne ide jednostavno dobro zalijte zemljište da omekša pa čupajte. Veoma je važno da korov čupate iz korijena, piše Kućica.

Kipuća voda

Ovo je sigurno jedan od najefikasnijih načina da se riješite korova. Možete iskoristiti vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu, jednostavno je sipajte direktno na korov i nećete imati nikakvih problema.

Loading...

Stare novine

Nešto sitnije biljčice koje ugrožavaju vaše usjeve možete prekriti novinskim papirom i tako im prekinuti dotok sunčeve svjetlosti zbog čega će nakon nekog vremena uvenuti. Poželjno bi bilo da stavite nekoliko slojeva papira.

So

Još jedna namirica koju sigurno imate u svom domu vam može pomoći da ubijete korov, a to je so. Dobro posolite korov i nakon nekog vremena će uvenuti skroz do korijena. Prednost soli je što ona spriječava nove izdanke korova.

Ratna taktika

Fizičke barijere su sjajno dugotrajno rješenje kad je korov u pitanju. Možete napraviti jeftine i jednostavne pregrade koje će spriječiti korov da raste. Možete se posavjetovati sa stručnjacima kako i na koji način to da izvedete.

Brojčano nadmašite korov ostalim biljkama

U bašti uvijek traje nadmetanje za teritoriju među biljkama, a uvijek pobjeđuju one koje su snažnije, bogatije nutrijentima i one koje dobijaju dovoljno sunčeve svjetlosti. To znači da ako posadite što više biljaka one će vremenom istisnusti korov koji neće imati prostora da se razvija i raste.

Sirće, rješenje za sve

Još jedna situacija u kojoj vam može pomoći sirće i ne samo sirće, već voda iz kiselih krastavaca i ostalih salata takođe može biti od koristi. Jednostavno zalijte korov ovom tekućinom i nećete imati problema.

Korov možete jesti

Većina biljaka koje smatramo korovom su jestive, a najpoznatije među njima su maslačak i cikorija. Koristite ih kao bilo koju drugu zelenu salatu.

Izvor: hayat

Vaš komentar na članak: