14.04.2015 u 22:57 | Kućni savjeti | Komentari

Kako se riješiti neugodnih mirisa iz perilice rublja uz pomoć prirodnih sredstava

Pomisao na pranje rublja mnoge asocira na miris čistoće, no često se događa da to ipak nije slučaj. Mnogi od vas vjerojatno su se sreli s neugodnim mirisom rublja, iako ste ga tek izvadili iz perilice.

Za onaj najgori miris mnogi tvrde da je najsličniji «mirisu mokrog psa», koji ostaje i nakon nekoliko uzastopnih pranja rublja na različitim programima i kojeg se gotovo nemoguće riješiti.

mašine-pixabay

Mnogo je uzroka za neugodan miris

Uzrok tome mogu biti ostaci prljavštine u gumi, predugo ostavljanje rublja u perilici ili bakterije i gljivice. Ponekad uzrok lošem mirisu može biti i neuspjela kombinacija deterdženta i omekšivača. Plijesni se mogu hraniti ostacima pjene od deterdženta, posebno ako ste skloni obilnom nasipavanju sredstva za pranje rublja. Možda na prvu mislite da se toga možete riješiti samo «teškom» kemijom, no nije tako.

Loading...

Uobičajena kućanska sredstva bit će vam od velike koristi.

Koristite li komercijalne deterdžente, svakako razmislite o prijelazu na ekološke deterdžente koji osim što sprečavaju razvoj neugodnih mirisa, ujedno čiste perilicu i rublje – i ne zagađuju okoliš.

Što učiniti da se riješite neugodnog mirisa rublja

Plijesni vole tamna i vlažna mjesta, a u toj skupini su i perilice rublja. Postoje brojne metode kojima ih možete očistiti od neželjenih naslaga i nečistoća, a pritom imati mirisno rublje. Iskoristite stoga već danas neke od ovih provjerenih recepata.

Alkoholni ocat – spas za perilicu rublja

Alkoholni ocat provjereno je prirodno sredstvo za uklanjanje svih uzročnika neugodnih mirisa i za održavanje perilice rublja čistom.

Dodavanje alkoholnog octa prilikom svakog pranja uštedjet će vam mnogo muka i riješiti vas neugodnih mirisa na svježe opranom rublju. Ubija bakterije, omekšava vodu i učinkovito uklanja tvrdokorne naslage, pa i mrlje na odjeći.Želite li izbjeći miris octa, možete mu dodati desetak kapi eteričnog ulja, te će tako vaše rublje i prekrasno mirisati. Kombinacija s eteričnim uljem odlična je zamjena za omekšivač.

Komercijalni omekšivači, ako se prekomjerno koriste, uzrokuju sporije sušenje rublja, zbog čega je ono sklono stvaranju neugodnih mirisa.

Napravite zato svoj vlastiti omekšivač od octa i eteričnih ulja i nećete se više vraćati na staro.

Mjesečno čišćenje perilice

U pretinac za omekšivač ulijte šalicu octa, a direktno u bubanj šalicu sode bikarbone. Pustite perilicu da radi na najkraćem programu, na najjačoj temperaturi (95°C), te uključite dodatno ispiranje.

Što učiniti ako rublje predugo ostane u perilici

Mnoge ljude muči taj problem, no i za njega postoji rješenje. Da bi rublje oslobodili neugodnog mirisa, u bubanj dodajte šalicu octa ili sode bikarbone, stavite deterdžent u pretinac i pokrenite perilicu. Kada se deterdžent u bubnju počne pjeniti, ugasite perilicu i ostavite preko noći. Ujutro je opet uključite, neka rublje opere još jednom, uobičajenim programom, a nakon pranja ga dobro osušite, po mogućnosti na otvorenom.

Uklanjanje nečistoća boraksom

Boraks je prirodno sredstvo koje uništava plijesni, bilo na odjeći, bilo na perilici rublja. Od njega možete napraviti vlastiti deterdžent ili ga dodati postojećem deterdžentu. Prije pranja otopite pola šalice boraksa s vrućom vodom. Dodajte ga u pretinac za deterdžent i njime normalno operite rublje. Poznat po svojem protugljivičnom djelovanju, ujedno će dezinficirati vašu odjeću.

Važna je i temperatura vode

Korištenje hladne vode za pranje rublja je u redu, no pritom je jako bitno preventivno održavanje perilice. Ako često koristite niže temperature pranja ili baš hladnu vodu, perilicu je nužno temeljno očistiti nekoliko puta godišnje zbog nakupljenih ostataka deterdženta, masnoća, hrane i drugih prljavština. Samo ispiranje perilice vrućom vodom riješit će vas tih problema.

Održavajte svoju perilicu rublja čistom i svježom:

- Jednom mjesečno dezodorirajte je s octom.
- Uvijek držite vrata perilice otvorena nakon pranja, to će spriječiti pojavu bakterija i plijesni.
- Obrišite ostatke sapuna i omekšivača bar svaka 2 tjedna.
- Koristite odgovarajući deterdžent za vašu perilicu.
- Nemojte koristiti više deterdženta i omekšivača nego što je potrebno (u posljednje vrijeme većina dolazi u koncentriranom obliku, poštujte preporučenu dozu).
- Rublje uvijek perite na odgovarajućoj temperaturi.
- Nemojte pretrpavati bubanj.

Izvor: alternativa-za-vas

Vaš komentar na članak: