05.02.2016 u 9:06 | Kućni savjeti | Komentari

Kako odgajiti ananas u saksiji: unesite egzotiku u vaš dom

Jeste li ikad razmišljali o tome da u svom domu posadite ni manje ni više tropsko voće kao što je ananas? To je mnogo jednostavnije nego što vi možda mislite. Ananas možete uzgojiti kao sobnu biljku od vrha svježega ploda.

Da biste posadili ananas nije vam potrebno neko posebno sjeme, treba vam samo obični ananas koji ste kupili u prodavnici i da pratite sljedeća uputstva, piše uspesnazena.com:

Kad ste kupili ananas i doneli ga kući, otkinite zeleni vrhi i to tako da ga jednostavno okrenete rukom. Nakon toga nožem odrežite mesnati dio i skinite prvi sloj malih smeđkastih listova koji se nalaze pri samom dnu.

ananas-1
Zatim skinite i prvi sloj manjih zelenih listova sve dok vam se ne pojavi smeđe suho korjenje. Ogulite još jedan sloj listova da bude vidljivo što više korjenčića.

ananas-2

Loading...

Nakon toga ananas stavite u čašu vode, ali da u vodi bude samo vrh.

Čašu postavite na prozor gdje dopire dosta sunčeve svjetlosti i čekajte da se pojave klice što bi trebalo da potraje nekoliko nedelja. Ako bude potrebno skinite još koji sloj zelenih listova u međuvremenu.

ananas-3

Sačekajte dok se pojave prve klice.

ananas-4
Kad su se pojavile klice, ananas posadite u saksiju sa zemljom.

ananas-5
Saksiju stavite na dobro osunčano mjesto i zalivajte otprilike jednom nedeljno. Ako vidite da je zemlja jako suha, zalivajte i češće.

Treba da znate da će možda proći dosta vremena (godina, dvije) dok uberete svoj prvi plod koji neće biti ni blizu veličine onoga koji kupujete u prodavnici, ali koji će biti mnogo ukusnije od kupovnog.

A do tada ćete imati divnu ukrasnu biljku u svom domu.

ananas-6

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: