30.03.2014 u 20:42 | Kućni savjeti | Komentari

Kako je najbolje očistiti rernu od tvrdokorne masnoće bez hemikalija.

Cišcenje rerne je sigurno jedan od omraženijih i težih poslova u domaćinstvu. Nema te domaćice koja uživa u cišćenju šporeta. Uglavnom, tek kada ringle i rerna dospiju u očajno stanje, započinjemo taj posao, piše portal uspesnazena.com!

rerna3

Pored toga što je fizički zahtjevan, uglavnom ga ne volimo zbog hemikalija kojima smo izloženi dok ga obavljamo. Danas ćemo probati nešto sasvim drugačije. Očistićemo prljavu i masnu rernu bez hemikalija.

Uvjerila sam se da je najefikasniji način cišćenja rerne od masnoće, bez kupovine skupih i otrovnih hemijskih sredstava, obična soda bikarbona, sirće i limuntus.

Za početak uključite svoju rernu na 250 stepeni. U vatrostalnu činiju ili drugi odgovarajući sud naspite 4-5 kašika sode bikarbone i zalijte sa vodom, otprilike 1 litar. Stavite u rernu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta. Isključite rernu i ostavite je da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati.

Poprskajte rernu i staklo sa 9%-nim alkoholnim sirćetom ili sa ovim prirodnim sredstvom za dezinfekciju. Ostavite da djeluje još 20-ak minuta i prebrišite rernu. Ako vaša rerna nije bila u zapuštenom stanju, trebalo bi da poslije ovog postupka, sija od čistoće.

Ako niste uspjeli, uradite slijedeće: pokvasite staklo vodom, pospite sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da djeluje desetak minuta. Otkinite parče aluminijumske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i sa njom oribajte staklo.

Gotovo je! Za cio postupak je utrošeno sat vremena, niste udisale štetne hemikalije, a vaša rerna sija kao nova!

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: