26.08.2015 u 9:25 | Kućni savjeti | Komentari

Donosimo vam kako da detaljno očistite vašu veš mašinu

Zavirite malo u svoju veš-mašinu i vidjećete da je mjesto iz kojeg vadite čist veš i te kako prljavo! Evo kako detaljno očistiti veš-mašinu kako biste čist veš vadili iz čiste mašine.

ciscenje-masine

Veš-mašinu ćete najlakše očistiti tako što ćete u nju sipati dvije čaše sirćeta ili soka od limuna. Onda tako praznu mašinu bez veša pustite na program 90°. Na ovaj način ćete se riješiti nečistoće koja se vremenom stvori u svakoj mašini. Ovo pomaže i da se ukloni i neprijatan miris koji se vremenom napravi u njoj.

Kada čistite mašinu, nemojte zaboraviti da krpicom ili malom četkom oribate ivicu vrata, bilo da imate mašinu sa prednjim ili gornjim punjenjem. Tu se uvijek skuplja vlaga koja dovodi do stvaranja buđi. Upotrebite neko dobro sredstvo za dezinfekciju na tim površinama.

Ukoliko su vam u mašini ostale fleke od boje koji je neki komad odjeće pustio, stavite jednu čašu izbeljivača u mašinu i pustite je praznu na program 90°. Izbjeljivač će ubiti i bakterije i buđ, ali ga nikada NEMOJTE KORISTITI sa nekim drugim rastvaračima i sredstvima za čišćenje jer mogu da naprave toksična jedinjenja.

Ne zaboravite da operete i činiju u koju sipate prašak i omekšivač za veš jer je to mjesto na kojem se skuplja vlaga, a samim tim i buđ.

Kada očistite veš-mašinu, pustite je jednom praznu na neki hladni program ili samo na ispiranje kako biste dobro isprali sve hemikalije i supstance koje ste koristili za njeno čišćenje.

A kako da održavate veš-mašinu da se što manje prlja? Lako uz ove savjete!

Kada izvadite veš iz mašine, ostavite vrata na mašini otvorena kako bi se ona osušila iznutra. Na taj način ćete spriječiti pojavu buđi.

Izbjegavajte da koristite omekšivač za veš jer je njega najteže očistiti.

Izvor: family

Vaš komentar na članak: