17.09.2016 u 14:01 | Kako smršati | Komentari

Želite smršaviti jako brzo? Uz ovih 20 trikova ćete i uspjeti

Za željenu težinu nije potrebno svaki dan znojiti se i muku mučiti u teretani, satima trčati ili redati na stotine trbušnjaka i čučnjeva. Ovi trikovi bit će vam od velike koristi

Visak-kilograma

Usvajanje jednostavnih, znanstveno dokazanih trikova pomoći će vašem tijelu da brže troši kalorije i ne stvara masne naslage oko trbuha, na bedrima i stražnjici. Jedan od tih trikova je spavanje u rashlađenoj sobi. Niža temperatura, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Oxford, aktivira smeđe masno tkivo, malu količinu “zdrave” masti, koje je zaduženo za “spaljivanje” viška energije u tijelu proizvodeći pritom toplinsku energiju.

Zato se po dolasku hladnijih dana ne libite otvoriti prozore i spavati u rashlađenoj sobi, a preporučuje se i vježbati u hladnijim uvjetima bez pretjeranog znojenja.Stvaranje smeđe masnoće potiče vježbanje, ali i melatonin, pa osim izlaganja suncu, jedite zobene pahuljice, orahe i rajčice koje pridonose njegovoj proizvodnji.

I začini poput čili papričica ili đumbira djeluju tako da povećavaju unutarnju tjelesnu temperaturu te na prirodan način potiču izmjenu tvari i ubrzavaju metabolizam pa ih svakako uvrstite na jelovnik. Brojne znanstvene studije pokazale su da se, nakon što pojedete ljuti čili umak, kalorije tijekom dva sata sagorijevaju 15 posto uspješnije.

Loading...
  • Obrok za stolom spašava liniju Gledate li televiziju dok jedete možete unijeti i 300 kalorija više, dok jedući za stolom možete izbjeći 3,5 kg viška na godinu, potvrdila je studija Sveučilišta Massachusetts.
  • Teretana je i u vašem krevetu Tijekom pola sata seksa muškarci potroše oko 120 kalorija, a žene tijekom istog razdoblja sagore oko 90 kalorija, kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Montrealu.
  • Bez doručka na razgibavanje Jutarnje vježbanje pomaže da sagorite čak 20 posto više tjelesne masti, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Northumbria.
  • Zeleni čaj za detoks i izbacivanje kalorija Čajevi pomažu kod učinkovitijeg sagorijevanja kalorija jer potiču proces detoksifikacije tijela te mu olakšavaju da se riješi nakupljenih toksina, a pijenje dvije šalice zelenog čaja na dan tjera organizam da troši oko 17 posto više kalorija.
  • Zaključajte kuhinju Istraživanje Sveučilišta Brigham Young pokazalo je da suzdržavanje od grickanja poslije 19 sati u samo dva tjedna može otopiti oko pola kilograma.
  • Čitajte sve deklaracije Znanstvenici su otkrili da oni koji ne čitaju deklaracije konzumiraju i do 5 posto više masti od onih koji gledaju sastav prehrambenog proizvoda i biraju one zdravije.
  • Ananas – prijatelj  mršavljenja Ananas sadrži bromelain, spoj koji pomaže stanicama gušterače da razgrade hranjive tvari tako da ih organizam može iskoristiti za energiju.
  • Manje kcal unijet ćete uz dnevnik Zapisvanje obroka koje ste pojeli u tijeku dana može udvostručiti gubitak kilograma, zaključili su istraživači u medicinskom centru Kaiser u Portlandu.

Duboko disanje tjera glad i razgrađuje masne naslage

Stres na poslu najveći je okidač za prejedanje, stoga stručnjaci savjetuju da se svaki dan pokušate “smiriti” prakticiranjem dubokog disanja. Kontrolirano udisanje i izdisanje samo dvije minute u danu, čak i kad ste zavaljeni na kauč, fokusirano je na dijafragmu i ne samo da će ta masaža “otjerati” napadaje gladi već će povećan unos kisika pomoći “otključavanju” ugljikovog dioksida iz masnih stanica razgrađujući ih na ugljični dioksid i vodu, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta New South Wales u Australiji.

Kalcijem iz jogurta i mlijeka protiv sala

Istraživači sa Sveučilišta u Tennesseeju otkrili su da konzumiranje tri mliječna obroka dnevno bogata kalcijem može ubrzati gubitak težine za 50 – 70 posto. Studija sa Sveučilišta Creighton u Nebraski pokazala je da žene u menopauzi, koje inače dobivaju do 30 dkg sala godišnje, unosom mliječnih proizvoda ne dobivaju ni gram. Što više kalcija u stanicama ima, to će stanica sagorjeti više masnoća.

Za seksi figuru smijte se do suza

Jedan sat smijanja potrošit će kalorija kao da ste dizali utege punih 30 minuta u teretani, otkrilo je istraživanje neuroznanstvenice dr. Helen Pilcher. Sat smijanja sagorjet će oko 100 kalorija, vrijednost zdjelice čipsa ili male čokoladice. Istodobno smijeh na naše tijelo ima isti učinak kao i aerobna vježba jer srce počne pumpati više krvi kroz tijelo. Uz to, prsni mišići se dižu i spuštaju te tako troše kalorije i drži se tijelo u formi.

Nemojte vježbati sami

Vježbanje u društvu ili s prijateljima je odličan način za održavanje vitke linije ili skidanja kilaže. Naime, osim podrške pomoći će i u zadržavanju zdravih navika kod prehrane i vježbanja, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Brown.

Uz manje tanjure hlače  ćete uvijek zakopčati

Iako su danas tanjuri tri centimetra veći nego prije 100 godina (promjera oko 30 cm), manje posuđe natjerat će vas da jedete više. Istraživanje sa Sveučilišta Cornell pokazalo je da su ljudi jedući s tanjura promjera 25 cm, mislili da jedu 22 posto više nego što su zaista jeli.

Leća uz svaki obrok, 7 kila manje u 10 tjedanja

Kuhana leća koju dodajete u sve obroke u danu (odnosno najmanje tri) omogućit će vam da smršavite više od sedam kilograma u deset tjedana, otkrilo je istraživanje Sveučilišta u Illinoisu. Ova mahunarka iznimno je bogata aminokiselinom leucinom, koja učinkovito i brzo razgrađuje masnoće. Nalazimo je i u mesu, piletini, jajima…

Zasitite se jabukama i smršavite

Pojedete li jabuku 15 minuta prije jela, pokazala je znanstvena studija Sveučilišta u Pennsylvaniji, u prosjeku ćete unijeti 187 kalorija manje u prvom sljedećem obroku, i to zbog njenog sastojka pektina, koji stvara sitost. Isto možete probati i s kruškom, ali i čašom vode. Naime, iako nekad osjećamo veliku glad, često nas osjećaj vara jer smo zapravo – žedni.

Proteini su važni jer grade mišiće koji troše energiju

Žene koje su u potpunosti eliminirale ugljikohidrate iz prehrane dva dana u tjednu a ostale dane jele normalno uspjele su smršavjeti 4,5 kg, dok su one na mediteranskoj dijeti smršavjele 2,5 kg, pokazala je studija Genesis Prevention centra u Manchesteru.

Vinoljupci nemaju sala?

Čaša crnog vina na dan sprečava nakupljanje masnoća oko trbuha, a za to je zaslužan antioksidans resveratrol, koji inhibira razvoj masnih stanica, otkrilo je istraživanje na Sveučilištu Alberta.

Cimet regulira inzulin i skladištenje masti

Već i jedna čajna žličica cimeta dnevno može značajno smanjiti razinu šećera u krvi. To znači i manje inzulina, koji potiče skladištenje viška energije iz glukoze u obliku masnog tkiva. Budući da cimet usporava pražnjenje želuca, razina šećera u krvi raste sporije, što znači da se dulje zadržava osjećaj sitosti. Dodajte ga kavi umjesto šećera.

Grickalice poslužite u plavim zdjelicama

Američki istraživači otkrili su da hrana služena na tanjurima kontrasnih boja, primjerice crvenim, ljude tjera da jedu 20 posto manje hrane. Kričavo plava boja, koja se najmanje povezuje s hranom, pomaže u kontroli apetita jer je najmanje prisutna u prirodi, pokazuju istraživanja.

Grejp umjesto deserta jedite poslije obroka

Dr. Ken Fujioka s klinike Scripps u San Diegu u testu stotine muškaraca i žena koji su bili na grejp-dijeti otkrio je da su oni koji su nakon svakog obroka pojeli barem pola grejpa u prosjeku izgubili 1,6 kilograma tjedno, a oni koji su tri puta dnevno konzumirali čašu soka od grejpa izgubili su oko 1,3 kilograma tjedno. Tajna je jednostavna – grejp ima nizak glikemijski indeks i snižava inzulin.

Izvor: 24sata

Vaš komentar na članak: