07.04.2018 u 10:01 | Kako smršati, Recepti | Komentari

Jela sam ovu SMJESU svakog dana poslije obroka: Poslije nekoliko sedmica MOM TIJELU dogodilo se OVO!

Laneno sjeme za mršavljenje je prirodni i jednostavan način za skidanje kilograma koji se koristi širom svijeta.

stomak

Sjemenke lana će vam pomoći da regulišete nivo holesterola u organizmu, da regulišete kilažu, probleme sa zatvorom stolice i slično. Iako ima dosta kalorija, sjeme lana sadrži mnogo vlakana i omega 3 masne kiseline; a oba utiču na vaš apetit, tako da možete smanjiti unos kalorija tokom dana, kako biste uspješno smršali.

Osim što utiču na regulisanje tjelesne težine, lanene sjemenke blagotvorno djeluju na vaše zdravlje i mogu vam pomoći da riješite brojne tegobe. Laneno sjeme kao lijek može poslužiti ako imate problema sa kardiovaskularnim sistemom, zakrčenjem kvnih sudova, gubitkom imuniteta, bolnim zglobovima, depresijom, suhim noktima i kožom, gubitkom vida, i još mnogim drugim. U pitanju je jedna od super namirnica, čija primjena se sve češće uvodi u svakodnevnu ishranu u razvijenim državama svijeta, jer su sve poznatija njegova ljekovita svojstva.

Laneno sjeme: kalorije i ljekovita svojstva

Istraživanja novijeg datuma pokazuju, da unošenje vlakana iz lana pre obroka može dovesti do smanjenja apetita, samim tim smanjuje se i unos hrane i nepotrebnog viška kalorija, što je veoma značajno ako planirate smršati. Jedna supena kašika mlevenih sjemenki lana sadrži ukupno 37 kalorija, ali ona u sebi ima 2 grama dijetetskih vlakana, koja će svakako pozitivno uticati na gubitak kilograma.

Loading...

Takođe se u organizam neće asporbovati sve kalorije iz praha sjemena lana. Dvadeset pet posto lana su zapravo proteini sa kompletnim profilom aminokiselina. B vitamini, kalijum, magnezijum i cink koji laneno sjeme sadrži su esencijalni za pravilnu dijetu i gubitak težine bez narušavanja vašeg zdravlja.

Laneno sjeme u trudnoći nije preporučljivo koristiti. Naime može doći do neželjenih alergijskih reakcija kod majke, pa je bolje izbjegavati upotrebu. Ako imate problema sa zatvorom bolje je konsultovati se sa lekarom kako bi vam prepisao najbolju i najbezbjedniju terapiju.

Kupovina i čuvanje lanenog semena

Lan možete kupiti kao laneno sjeme (cijele sjemenke ili samljevene). Preporučuje se korišćenje mljevenog sjemena lana, jer ćete tako moći da iskoristite sve njegove blagotvorne sastojke. Ali u tom slučaju nemojte kupovati veliku količinu, jer je ljekoviti prah lako kvarljiv. Kada ga kupite možete ga čuvati svega par nedelja, onda je preporučljivo kupiti novu količinu.

Upotreba lanenog sjemena sa jogurtom i kefirom

U ovoj kombinaciji osim što je dobar za mršavljenje, lan je i veoma ukusan.

Sastojci:

* Velika supena kašika mlevenog lanenog semena

* Pola šolje probiotskog jogurta

Dobro promiješati lan u jogurtu i popiti pola sata prije obroka. Ovo možete ponoviti i pola sata pred odlazak na spavanje. Preporučuje se da ovakva dijeta traje dvadeset jedan dan, pa onda treba napraviti pauzu od nedelju dana. Mljeveno sjeme lana će ubrzati vaš metabolizam i poboljšati ritam pražnjenja crijeva.

Laneno sjeme i kefir su idealna kombinacija

Kefir je fermentisani napitak napravljen od mlijeka i zrna koja su zapravo prijateljski živi organizmi. On je kompletan izvor proteina, sa mnogim esencijalnim aminokiselinama, minerala, vrednih vitamina B. Ono što je dobro u vezi kefira, je da sadrži nekoliko velikih sojeva prijateljskih bakterija i korisnih kvasaca. Ovi probiotski organizmipomažu da se očiste crijeva, dovode do balansa crijevne mikroflore, i uništavaju patogene kao što su ešerihija koli i drugi paraziti u creijvima. Njega možete piti kako biste poboljšali probavni sistem, ublažili upalne promjene crijeva, ukoliko mu pridodate i mljeveno laneno sjeme , značajno čete poboljšati vaš imuni sistem.

Sastojci:

*Puna kašika mljevenih sjemenki lana

*Trećina čaše kefira

Mešavinu trebate piti ujutru, prije doručka i uvečer pred spavanje. Nekim ljudima je lakše da se naviknu na ovo ako piju kefir uz obrok, recimo uz doručak. Preporučljivo je da u toku dana unosite što više vode, npr osam čaša dnevno. Proces bi trebalo ponavljati tokom jedne nedelje, zatim napraviti pauzu par dana, kako bi se organizam odmorio, pa onda nastaviti.

Laneno sjeme i kefir su idealna kombinacija kako za mršavljenje i ubrzavanje metabolizma, tako i za sveukupno bolje stanje organizma i poboljšanje imuniteta.

Slobodno ga dodajte i u druga jela. Pošto ima orašast bogat ukus, mogu da se koriste i njegove cijele sjemenke u pečenim jelima. Mlevene semenke lana se mogu dodavati u obroke, bez straha da će mnogo uticati na ukus, tako da se može dosta koristiti.

Izvor: zena

Vaš komentar na članak: