28.05.2015 u 17:59 | Featured | Komentari

Živjelo sunčanje: Zaboravite sve što ste čuli do sada i naučite se pametno sunčati!

Zaboravite sve što ste čuli! Savjeti zdravstvenih stručnjaka da izbjegavate sunčanje oko podne i nanosite debeli sloj sredstva za sunčanje može povećati rizik od melanoma – umjesto da ga smanji, što svakako nije ono što želite. Doista, nitko ne želi izgorjeti na suncu. Međutim, ako primjenite pametno sunčanje, iskoristiti ćete sve zdravstvene prednosti sunca i to bez rizika. U tekstu koji slijedi, dr. Joseph Mercola daje savjete kako se pametno sunčati i koja sredstva koristiti.

sunčanje

Da bi se izbjegao rak kože, koji nije osobito smrtonosan ako je otkriven rano, zaboravili smo na pametno sunčanje i počeli smo iz straha izbjegavati sunce i fanatično se mazati komercijalnim losionima prepunim toksičnih tvari, sa nepotrebno visokim faktorima koji blokiraju apsorpciju D vitamina – i dobivati puno gore karcinome.

Budući da većina nas ne radi vani, zapravo je potrebno puno više truda da “dobijemo” dnevno sunce, nego da ga izbjegnemo.

Dr Mercola govori: Ako koristite sredstva za sunčanje, budite oprezni koji proizvod birate jer mnogi proizvodi za sunčanje sadrže kemikalije koje ne želite da se apsorbiraju u vaše tijelo. Prema poznatom EWG vodiču za 2012., 75 posto sredstava za sunčanje sadrži potencijalno štetne sastojke, kao što su oxybenzon i retinyl palmitat. Izbjegavajte proizvode s SPF-om višim od 50 i pobrinite se da vaše sredstvo pruža zaštitu od UVA i UVB zraka. Bolja su sredstva s mineralnom zaštitom (na bazi cink oksida, titan dioksida). Uvijek kupujte sredstva s isključivo mineralnom zaštitom za bebe i djecu. Da, ostavljaju bijeli trag i teže se razmazuju ali nemaju toksične kemikalije koje ulaze u krvotok jer štite na mehanički način, upravo tim bijelim štitom kreme!

Loading...

Imajte na umu da SPF štiti samo protiv UVB zračenja, ali UVA zračenje je ono koje povećava rizik od raka kože i odgovorno je za foto starenje kože. Podsjetimo se da UVB stimulira proizvodnju korisnog vitamina D u tijelu (koji štiti od raka), tako da ne želite blokirati previše od tog zračenja.

Pogledajte ovdje recept kako sami napraviti prirodnu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom (mogu koristiti i djeca).

Korištenje “unutarnje zaštite od sunca” je alternativa sredstvima za sunčanje. Astaksantin je moćan antioksidans koji nudi učinkovitu zaštitu od sunčevih zraka kada se uzima oralno svaki dan. Također se može koristiti lokalno, a sada ga sadrže i neke kreme za sunčanje. Kao alternativu, ako već morate biti izloženi jakom suncu, možete se pokriti laganom odjećom kako bi se zaštitili. Ponekad zaboravimo i na jednostavne stvari, kao što je staviti šešir.

Kako početi s pametnim sunčanjem

Šokantna nova otkrića otkrivaju da razumno izlaganje što veće površine gole kože suncu (ne samo lica i ruku) i to po ljeti u podne kad je sunce najjače i zrači najviše UVB zraka (oko podne i do 2-3 sata) – je najbolji način da poboljšate svoje razine vitamina D te je stoga najbolja zaštita protiv melanoma. Opekline od sunca treba naravno, pametnim sunčanjem izbjegavati pod svaku cijenu!

Prvih nekoliko dana, trebali biste ograničiti svoje izlaganje suncu kako bi omogućili vašem tijelu da potakne melanocitne stanice na sposobnost proizvodnje zaštitne pigmentacije koja ne samo da daje vam daje preplanulost, već također služi kako bi vas zaštitila od pretjeranog izlaganja suncu.

Ako ste prilično svjetle kože koja ima tendenciju da izgori, ograničite svoju ​​početnu izloženost na nekoliko minuta do maksimalno 20, pogotovo ako je sredina ljeta.

Ako ste tamnije puti ili želite ju postići, možete ostati malo dulje na suncu. Ako ste tamnoputi, možete početi već s 30 minuta početne izloženosti. Ako ste duboko pigmentirani i vaši neposredni preci su iz Afrike, Indije ili s Bliskog istoka, moguće je da ne morate brinuti o vremenu vašeg izlaganja.

Uvijek ipak budite oprezni i neka vaš primarni cilj bude da nikada ne izgorite.

Možete koristiti prirodnu hidratantnu kremu (ali bez zaštitnog faktora) ili koristiti nešto tako jednostavno, a dobro kao što je organsko kokosovo ulje (ili karite shea maslac) koji vlaže kožu (prirodni zaštitni faktor 4) jer to će također imati koristi i metabolički. Zapamtite, ako koristite kremu koja ima SPF vrijednost, ona će blokirati UVB zrake i neće dopustiti vašem tijelu da proizvodi vitamin D.

Ostatak dana, možete provesti u hladu, nositi tanku odjeću, a ako ipak želite biti na suncu, koristite ne-toksičan losion sa SPF 15 s mineralnom zaštitim. Samo budite sigurni da ne izgorite!

Sunčanje ujutro i poslijepodne, kao što preporučuju dermatolozi, vam neće donijeti dostatnu količinu korisnog UVB zračenja već samo potencijalno štetno UVA zračenje.

Nakon izlaganja suncu, budite oprezni s tuširanjem!

Vitamin D3 koji je sunčanjem formiran na površini kože ne može odmah prodrijeti u vaš krvotok. Novi dokazi pokazuju da to traje i do 48 sati – prije nego što se apsorbira većina vitamina D kojeg je generiralo izlaganje kože suncu!

Stoga, ako se tuširate sapunom, jednostavno ćete oprati mnogo vitamina D3 i smanjiti prednosti svog izlaganja suncu. Kako bi poboljšali svoju razinu vitamina D, morate odgoditi pranje tijela sapunom za oko dva puna dana nakon izlaganja suncu. Koristite sapun samo za pazuh i prepone, tako da to nije veliki problem što se tiče higijene. Samo želite izbjeći sapunanje većih dijelova tijela koji su bili izloženi suncu.

Izvor: atma

Vaš komentar na članak: