25.10.2018 u 10:14 | Featured, Zdravlje | Komentari

Žene, ne ignorišite ovih 10 simptoma “tihog ubice”

Svake godine više od 550 žena su poražene u borbi protiv raka jajnika. Najprepoznatljivijih razlozi za rak jajnika su nasljedne sklonosti, starost i prekomjerno korištenje oralnih kontraceptiva. Pogledom sve indikacije, žene u 80% slučajeva od tumora oboli samo kada se postiže ručni stage. Žene, nemojte ignorisati ovih 10 simptoma “tihog ubice”!

zene-simptomi

Česta bol u leđima
Ako ste sigurni da ne doživite loše efekte osteoporoze ili bolova u zglobovima, onda ova agonija može biti pravi nuspojava od raka jajnika.

Bol u želucu i karlice

Nepravilni ciklusi
Žene starije od 55 godina su više skloni opasnosti od raka jajnika. U svakom slučaju, ovo ne može generalno biti situacija i rak se može dogoditi čak i na mlađe dame koje još nisu dobili prvi ciklus.

Česta iscrpljenosti bez razloga
Otežano disanje, bolesti i loš apetit, neodoljiv umor može biti simptom raka jajnika. Osim toga, više od 80% žena ima najmanje jedan od nuspojava raka jajnika nekoliko mjeseci prije nego što se analizira.

Loading...

Brza sitost
Osjećaj sitosti ili “rana sitost,” je četvrti najvažnij i najčešći simptom raka jajnika. Možete lako napraviti grešku misleći da je to simptom probavnih problema, ali ne dajte se prevariti!

Bol prilikom seksualnog odnosa
Još jedan snažan znak da ste u ranim fazama raka jajnika je bol tokom seksa, kaže Medical News Today. Ovo se odnosi na potrebu da se često mokri i bol i pritisak u području karlice. Nije bitno da li je više ili manje bolno, najbolje je da se u što kraćem roku ode doktoru.

Povraćanje
Ginekolog Jeffrey Stern, kaže da su neki slučajevi raka jajnika često dovode do opstipacije, koji uzrokuju gubitak težine, mučninu i bol u trbuhu.

Nadut stomak
Drugi ozbiljan znak da imate rak jajnika je da je vaš stomak bubri kao kod trudnica.

Preveliki rast kose i tamne kose

Iako se ne smatra da je simptom raka, svakako ne treba zanemariti. Ipak, neke žene doživljavaju suprotno – gubitak kose.

Česti zatvor
Područjima koja su najviše pogođena rakom jeste područje želuca i probavnog trakta, posebno u ranim fazama. Uz bol u području želuca, drugi simptomi mogu sadržavati probavni problemi, gubitak apetita i plinova.

Ne zaboravite da podijeliti ovo s svojim prijateljima i članovima porodice na Facebooku, jer možete pomoći nekome u nevolji!

Izvor: net

Vaš komentar na članak: