26.01.2016 u 7:54 | Featured, Kako smršati | Komentari

Zašto se salo gomila baš tu: 6 tipova gojaznosti i rješenje za svaki

Kod svakog čovjeka proces dobijanja kilograma je drugačiji i nastaje iz različitih razloga. Ako ste se nekad pitali zašto vam svo salo odlazi u stomak, zadnjicu, ruke, podbradak ili slično, evo odgovora – postoji 6 naučno dokazanih tipova gojaznosti, koji nastaju iz potpuno drugačijih razloga!

tip-gojaznost

Saznajte u koji tip gojaznosti vi spadate i kako da konačno riješite taj poblem!

1. Neaktivna gojaznost

Za ovaj tip je specifično je debljanje u gornjem dijelu tijela – od kukova pa do lica. Uzrok je, osim onog očitog – unosa previše kalorija, sjedilački stil života i premalo kretanja, piše uspesnazena.com!

2. Gojaznost povezana s hranom

U ovom se tipu gojenja kilogrami prvenstveno hvataju oko struka, kao svojevrsni „šlauf“. On je pokazatelj prekomjernog uživanja u nezdravoj hrani – namirnica puna šećera, soli i masnoća.

3. Gojaznost povezana s depresijom

U trećem tipu goenja, masnoće se prvo i najviše „hvataju“ na područje od donjeg dijela stomaka do koljena – a na udaru su noge i stražnjica. Prema stručnjacima, najčešći je uzrok povremeno prejedanje, ali i teskoba i depresija. Naime, tijelo u takvim stanjima biva u „pripravnosti“ te na tim područjima skladišti rezerve. Češća je kod žena.

4. Venska gojaznost

Venska cirkulacija je jedan od uzroka gojaznosti koji je u svojoj osnovi uslovljen genima manje nego životnim navikama. Kod skupljanja sala isključivo na području trbuha veliku ulogu igraju geni – smanjenim protokom krvi kroz to područje te usporavanjem metabolizma. Stvar pogoršavaju pušenje i uživanje u alkoholu, a vježbanje je jedino rješenje.

5. Aterogenska gojaznost

Kod ovog tipa gojaznosti, odnosno gojenja, višak se prima za donji dio tijela – od stražnjice do nogu. Uzrok je takođe genetski i svodi se na lošu cirkulaciju, a pojačava se kod promene životnih navika – premalo sna, smanjenje kretanja. Može da dođe i od oticanja nogu. Treba izbjegavati kofein i alkohol.

6. Glutenska gojaznost

U ovom tipu gojenja gdje se salo skuplja od prsa do kukova, kao i po zadnjoj strani leđa, najčešći uzrok je loša reakcija na gluten. Češća je kod žena, a pojavljuje se u razdobljima hormonalnih promjena – od puberteta i trudnoće do menopauze. Najefikasnije rješenje je dobivanje više mišićne mase vježbama snage, koja će uticati na veću potrošnju kalorija.

Izvor: uspesnazena

Vaš komentar na članak: