07.08.2016 u 17:49 | Featured, Zdravlje | Komentari

ZA DOBAR SAN: Čaj od banane! (Recept)

Na stranici Doktora Oza pronašli smo recept za čaj od banane. Doktor savjetuje da je ovo odličan topli napitak za pred spavanje, odnosno za dobar san. Upute su nas malko zbunile pa smo odlučili čaj prvo napraviti tačno po instrukcijama. Na naše iznenađenje, čaj je – odličan!

banana-čaj

Ali, da li će biti djelotvoran, to ostaje da se vidi. Međutim, definitivno smo dobili napitak neobičnog, ali poznatog (bananastog) ukusa. Plus, u jednu smo šolju čaja dodali pola kašičice cimeta; rezultat – ukus odličan. U drugu šolju kašiku meda, rezultat - još bolji. U treću šolju smo dodali malo vanilinog šećera, ni tu nismo pogriješili. Dakle, sve tri kombinacije su odlične. Možete, naravno, probati i sa običnim šećerom.

Sada malo o konkretnom receptu:

Prokuhajte pola litra vode. Jednoj banani (neoguljenoj, ponavljamo – neoguljenoj) nožem odsjecite krajeve. Cijelu bananu dodajte proključaloj vodi i ostavite da se kuha oko 10 minuta. Nakon toga izvadite bananu, a čaj je spreman za piti kada se ohladi. Neobičan ukus, prijatan na prvu, vrijedi probati definitivno. I još da dodamo da bananu možete pojesti nakon kuhanja; nečega joj fali, ali ništa strašno (samo ne bacajte).

Banana-san, kako, zašto?

Ako postoji neka strogo prirodna namirnica koja može biti alternativa tabletama za spavanje, onda bi to bila banana. Magnezijum kojeg sadrži opustit će mišiće i tako umiriti tijelo. Plus, banane, odnosno kora od banane nije prskana ili je jako malo prskana pesticidima, što potvrđuju posljednja istraživanja gdje su jabuka i breskva na prvom, a banana uz par ostalih na zadnjem mjestu (što je u ovom slučaju odlična pozicija). Znači, sigurni smo i sa te strane.

Izvor: namirnice

Vaš komentar na članak: